top of page
Skribentens bildChrister Käld

80 procent av världens befolkning vill ha kraftfullare klimatåtgärder från regeringar, enligt en undersökning från FN:s utvecklingsprogram (UNDP). Hur är det möjligt?


En undersökning bland 75000 människor, alltså 0,00009 % av jordens 8 miljarder människor visade att människor är oroliga för klimatförändringarna. Läser man fintexten ser man att bl.a. endast 54 % av de undersökta i USA var oroliga. Ändå får FN-chefen det till 80 % AV JORDENS BEFOLKNING. Hur tänker han månne?


Banbrytande opinionsundersökning visar att en överväldigande majoritet runt om i världen stöder mer ambitiösa insatser och vill överbrygga geopolitiska skillnader för att bekämpa klimatkrisen står det på UNDP:s egen hemsida.


Så här lydde texten i Omnis nyhetsflöde 21.6 2024:


80 procent av jordens befolkning vill att regeringar världen över agerar hårdare i klimatfrågan.


Det framgår i en ny FN-undersökning.Det visar att människor förstår hur farligt det är, säger Achim Steiner, chef för FN:s utvecklingsprogram UNDP till TT.


– Människor över hela världen är oroade över klimatförändringarna. De vill verkligen att länderna stärker sina åtaganden för att motverka förändringarna.


– Det visar att människor förstår hur farligt det är och hur lite tid vi har kvar att agera, säger Achim Steiner.

Trots att så många som fyra av fem personer globalt sett vill se hårdare tag i klimatfrågan så är det fortfarande en av fem som inte vill det.

– Det finns de som säger att klimatförändringarna är fiktion. Science fiction. Jag vet inte hur de håller fast vid det. Varje dag ser vi på tv vad som händer, men man kan tyvärr inte alltid övertyga alla, säger Achim Steiner.

– Men det viktigaste är att så många är oroade över klimatförändringarna och förväntar sig att länder gör något åt det.


Här ett urklipp ur UNDP:s hemsida om samma undersökning:


New York – Den största fristående opinionsundersökningen någonsin om klimatförändringar, Peoples' Climate Vote 2024, visar att 80 procent – eller fyra av fem – människor globalt vill att deras regeringar ska vidta kraftfullare åtgärder för att ta itu med klimatkrisen.

Ännu fler – 86 procent – vill se sina länder lägga geopolitiska meningsskiljaktigheter åt sidan och samarbeta mot klimatförändringarna. Omfattningen av samförståndet är särskilt slående i den nuvarande globala kontexten med ökade konflikter och ökad nationalism.


Över 73 000 personer som talar 87 olika språk i 77 länder fick svara på 15 frågor om klimatförändringar i undersökningen, som genomfördes för FN:s utvecklingsprogram (UNDP) tillsammans med University of Oxford, Storbritannien och GeoPoll. Frågorna utformades för att hjälpa till att förstå hur människor upplever effekterna av klimatförändringarna och hur de vill att världens ledare ska reagera. De 77 tillfrågade länderna representerar 87 procent av världens befolkning.


"Peoples' Climate Vote är högt och tydligt. Globala medborgare vill att deras ledare ska överbrygga sina meningsskiljaktigheter, agera nu och agera djärvt för att bekämpa klimatkrisen, säger UNDP:s chef Achim Steiner. "Undersökningsresultaten – som saknar motstycke i sin täckning – avslöjar en nivå av konsensus som verkligen är häpnadsväckande. Vi uppmanar ledare och beslutsfattare att ta hänsyn till detta, särskilt när länderna utvecklar sina nästa omgång av klimatlöften – eller "nationellt fastställda bidrag" enligt Parisavtalet. Det här är en fråga som nästan alla, överallt, kan vara överens om.


Bortsett från en bred uppmaning till djärvare klimatåtgärder visar undersökningen att en global majoritet på 72 procent stöder en snabb övergång från fossila bränslen. Detta gäller för länder bland de 10 största producenterna av olja, kol eller gas. Detta inkluderar majoriteter som sträcker sig från 89 procent i Nigeria till 54 procent av befolkningen i USA.


_________________________________________________________________________________


Vi har i många inlägg här på Klimatvett visat på otaliga vilseledande rapporter och manipulerade data som sprids av bl.a. FN och organisationer kopplade till dem. Nu har man också spritt detta budskap som talar mot allt mänskligt förnuft:


Om 73 000 personer vidtalas och 72% av dem vill ha en snabb övergång från fossila bränslen blir det 52 560 personer. Om dessa fördelar sig jämnt ( vilket det kanske inte gör men vi kan förenkla det till det ) över 77 länder blir det 682 personer från varje land som i denna undersökning visat sig stödja hårdare tag i klimatfrågan. I USA var bara 54% oroliga. Detta utgör 368 personer.


Hur kan 682 personer / land utgöra 80 % av världens befolkning? Och dessa 682 personer kommer bara från 77 länder av världens 195 länder.

Hur styrda var frågorna som ställdes i ett telefonsamtal och hur skedde urvalet? Hur kan 368 personer från USA anses företräda konsensus i denna fråga?


Är det då rätt att påstå att "80 % av världens befolkning vill ha kraftfullare klimatåtgärder från regeringar" på basen av denna undersökning? MERA LÖGN KAN DET INTE BIL enligt min mening! Hur kan sådant alls godkännas för publicering ???


I UNDP:s rapport kan man också läsa :


Cassie Flynn, global chef för klimatförändringar, UNDP, säger: "När världens ledare beslutar om nästa omgång av utfästelser enligt Parisavtalet senast 2025 är dessa resultat obestridliga bevis på att människor överallt stöder djärva klimatåtgärder.


Detta påstående får varje läsare av detta blogginlägg själva bedöma. För mig går det under ribban för vad som bör kommenteras.


Man får en bild av att det är UNDP och inte folket som med alla medel vill få världens länder att agera kraftigare men trenden visar på det motsatta. Klimatfrågan i det nyligen gjorda EU-valet nedgraderades till långt ner på listan. Folk i EU och USA har börjat inse situationen. Klimathysterin håller på svalnar ... liksom jordens globala temperatur och det har organisationer som FN svårt att acceptera. I deras plan skall "klimatkrisen" bara eskalera.



Christer Käld




367 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

תגובה אחת

דירוג של 0 מתוך 5 כוכבים
אין עדיין דירוגים

הוספת דירוג
bengt
24 ביוני
דירוג של 5 מתוך 5 כוכבים

Statistik kan vara ett mycket bra verktyg för förståelse av omvärlden och som beslutsunderlag. Detta förutsätter dock pålitliga data, i förekommande fall adekvata och tydliga frågor och ett bra urval. Låg svarsfrekvens minskar tillförlitligheten avsevärt. För att bedöma resultatet av en undersökning, som denna, måste man veta hur frågorna ställts, hur urvalet gjorts och svarsfrekvens. Annars kommer dessa och ytterligare felkällor in, t ex beställarens tolkning av svaren och urval bland resultaten.

לייק
bottom of page