Blir STEGRA nästa gröna bubbla som spricker?
- Christer Käld
- 18 maj
- 3 min läsning
Northvolts konkurs var ett vulkanutbrott. Vad gav det för lärdom? Nya megasatsningar planeras. Grönt stål och vätgas ligger på bordet.
Tydliga paralleller gör att oron växer när bolag i branschen börjar visa tecken på problem. Hur nära en ny krasch är vi? Den kan bli större, ja mycket större än i Northvolts fallet.
Klarar Sverige en till kollaps inom den gröna energin?

Spanska CELSA och norska Statkraft begränsar satsning på stål med vätgas
Norska Statkraft avbryter inköp av elektrolysörer till satsningen på vätgasbaserat stål i Mo i Rana. Tillsammans med CELSA driver man detta men projektet begränsas då man inte ser kommersiella förutsättningar i dagsläget.
Norska energijätten Statkraft har samarbetat med den spanska stålproducenten CELSA sedan 2020. Målet har varit att ersätta naturgas med grön vätgas i stålproduktionen vid Mo Industripark i norra Norge.
I anslutning till detta har projektet även som ambition att skapa en regional knutpunkt för vätgas.
Nyligen meddelade dock Statkraft att de avbryter sin order på en 40 MW elektrolysör från det norska vätgasbolaget Nel Hydrogen. Elektrolysören är en nyckelkomponent för vätgasproduktion.
Statkrafts Senior Vice President för vätgas, Bjørn Holsen säger till norska tidningen Dagens Näringsliv:
”Trots ansträngningar har vi inte lyckats skapa en kommersiellt gångbar modell för projektet i dagens marknadsläge. Vi måste därför justera planen och avbryta vår order med Nel.”
Projektet har fått stöd från norska Enova, som beviljat drygt 120 miljoner kronor för att utveckla en vätgasanpassad valsugn.
Den nya tekniken, som ännu inte testats i industriell skala, är tänkt att möjliggöra en helt fossilfri process alternativt en flexibel drift med blandning av vätgas och naturgas.
Vätgasproblem
Flera företag inom stålindustrin drar ner på sina vätgassatsningar. I mars meddelade tyska Thyssenkrupp att man skjuter upp sina planer på vätgas på grund av höga kostnader, trots stora subventioner. Kort därpå aviserade ArcelorMittals VD att de inte ser vätgas som en framkomlig väg i närtid.
Under hösten 2024 minskade LKAB sin satsning på vätgasbaserad direktreduktion av järnmalm, och australiska Fortescue bromsade sin vätgassatsning i Kanada. I förra veckan meddelade LKAB:s styrelse att de alltjämt avvaktar en större satsning på vätgasreduktion.
Miljardvärderade Stegra i blåsväder
Stegra värderas till närmare 40 miljarder kronor – trots att bolaget ännu inte producerat något stål. Nu börjar frågetecknen hopa sig, samtidigt som höga chefer petas.
I KORTHET
Stålbolaget Stegra, lett av Harald Mix, värderas till närmare 40 miljarder kronor trots att produktionen ännu inte startat.
Samtidigt har flera nyckelpersoner lämnat ledningen, däribland hållbarhets- och teknikchefer.
Bolaget har drabbats av förseningar, kostnadsökningar och riskerar att förlora 1,65 miljarder kronor i statligt stöd.
Kritiken mot bristande transparens ökar, med paralleller till Northvolts kollaps. Stegra försäkrar att omorganisationen är odramatisk och kopplad till en ny fas i byggprojektet.
Enligt Dagens industri finns paralleller till Northvolt, där bristande transparens ledde till förtroendekris bland investerare när sanningen om bolagets finansiella läge blev känt först långt efter att interna problem uppstått.
Samtidigt som bolaget genomgår dessa interna skiften rapporteras det att Stegra riskerar att gå miste om 1,65 miljarder kronor i statligt stöd från Klimatklivet – ett bakslag i det redan pressade projektet.
Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt bekräftar i en intervju med Di att det blir stopp för statliga stöd till det gröna stålbolaget Stegra.
Överenskommelsen finns reglerad i en skrivelse som alla fyra Tidöpartier står bakom, enligt partiet.
1 miljard i månaden - med noll produktion !!!
Stegra gör idag av med motsvarande en miljard i månaden enligt Andreas Cervenka, Aftonbladet. Den största posten på drygt 19 miljarder utgjordes av inköp av material och utrustning. Stegra har dessutom köpt in andra tjänster för 3,6 miljarder som bland annat omfattar “konsulttjänster och andra externa experter som bidrar till projektets genomförande”.
Man kan alltså med fog fråga sig vilka premisser som pekar på att projektet STEGRA verkligen kommer att överleva sitt första produktionsår. Efterfrågan på dyrt grönt stål är i dagsläget inte en sådan premiss.
Ett hasardspel i gigantisk format kunde man försiktigt uttrycka sig.
Christer Käld
Comments