top of page

De flesta länder missar FN:s deadline för nya klimatmål

Skribentens bild: Christer KäldChrister Käld

Trump har ställt till det ordentligt i klimatvärlden. I och med att han nu drar USA ur Parisavtalet och därmed även bryter alla klimatåtaganden påverkar han även andra länders regeringar att minska betydelsen av klimatplaner och inrapportering av resultat.



BRYSSEL, 10 februari (Reuters)


De nästan 200 länder som undertecknat Parisavtalet stod på måndagen inför en deadline för att lämna in nya nationella klimatplaner till FN, där de beskriver hur de planerar att minska utsläppen till 2035.

Många missade den deadlinen. Hittills har bara tolv länder lämnat in sina klimatplaner.


  • EU, Kina och Indien hör till dem som missar tidsfristen

  • Trump väntas ignorera USA:s klimatplan från Biden-eran helt och hållet

  • Australiens klimatrådgivare utvärderar effekterna av Trumps vinst först

  • FN säger att planer från de flesta nationer fortfarande förväntas i år



Många av världens länder med störst koldioxidutsläpp har missat FN:s deadline för att sätta nya klimatmål eftersom ansträngningarna för att begränsa den globala uppvärmningen kommer under press efter USA:s president Donald Trumps valseger skriver Kate Abnett på Reuters.


Innan Parisavtalet slöts 2015 beräknades temperaturökningen vid seklets slut till 3,7–4,8 grader. Numera beräknas den till 2,4–2,6.


"Allmänheten har rätt att förvänta sig en stark reaktion från sina regeringar på det faktum att den globala uppvärmningen nu har nått 1,5 grader Celsius under ett helt år, men vi har praktiskt taget inte sett någonting av verklig substans", säger Bill Hare, vd för vetenskaps- och policyinstitutet Climate Analytics.



Det är ännu ett bevis på att större delen av världen inte ser klimatförändringarna som ett hot. Folket i EU och speciellt i Norden går ju mot den strömmen ... men hur länge till?


FN:s klimatchef Simon Stiell menar att den missade tidsfristen bidrar till oron för att klimatåtgärder har fallit ner på regeringarnas agendor, med vissa tjänstemän som signalerar att USA:s U-sväng om klimatpolitiken stör andra nationers ansträngningar.

Det är bara 36 länder i världen där utsläppen pekar nedåt. Så vi är inte på på rätt väg, varken när det gäller planerna – de här NDC:erna – eller när det gäller implementeringen, säger han.


EU:s klimatpolitiske chef Wopke Hoekstra sa till Reuters förra månaden att blockets policybeslutscykel inte stämde överens med FN:s deadline, men att Bryssel skulle ha sin plan klar för FN:s klimattoppmöte COP30 i november.


Indien har ännu inte slutfört de studier som behövs för att utforma sin klimatplan, sade en regeringstjänsteman till Reuters.


Kina kommer att offentliggöra sin klimatplan "i sinom tid", sade en talesperson för utrikesdepartementet på måndagen.


En talesperson för Indonesiens miljödepartement sade att ministeriet väntar på instruktioner från presidentens kansli om att lämna in sitt klimatmål.


Regeringarna i bl.a. Iran, Ryssland och Sydafrika har inte ens svarat på begäran om kommentarer.


Som vi redan vet har vissa länder som har lagt fram nya planer, som Brasilien och Mexiko, till och med minskat sina ambitioner. Är detta ett första steg vi ser mot att länder inte prioriterar klimatfrågan mera?

Kanske man börjar komma till insikt om att dessa planer och åtgärder ändå inte leder till önskat resultat? De slukar bara pengar och försätter länder i ekonomiskt trubbel.



Christer Käld




 
 
 

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Goran Akesson
Goran Akesson
Feb 13
Rated 5 out of 5 stars.

Oavsett vad någon i övrigt anser om Trumps överväganden och beslut är det troligt, enligt min uppfattning, att den sammanlagda effekten av dennes nej till dels parisöverenskommelsen, dels fortsatt subventionerade vindkrafts- & solenergiinvesteringar, samt utrensning av all woke-relaterad liberalglobal kulturorientering från rationella nationsbeslut i USA, bildar oöverstigliga barriärer för globalt orienterad klimatpolitik med kännetecken Net Zero; 'förnybar energi', 'grön industriutveckling', CCS och andra fysikaliska dumheter; i stora delar av världen.

Europa kommer att t.v. bli en ensam enklav av fortsatt dumdristighet, så länge som EU förblir intakt under nuvarande repressiva ledning.


Observera att inga bindande 'utsläppsöverenskommelser' kunnat föras i hamn efter Kyoto-protokollet. Efter USAs utträde från parisöverenskommelsen står endast 7% av världens befolkning bakom densamma, omfattande ca 15% av den…


Like
bottom of page