top of page
  • Skribentens bildChrister Käld

El Niñons kollaps nu drar upp KALLT vatten snabbt från djupet

Den rådande El Niñons avslut verkar gå snabbare än normalt och skapar förutsättningar för en La Niña inom kort. Vi kan se hur det kalla vattnet från djuphavet redan väller upp till ytan.

Hela denna vinters karaktär har präglats av en stark El Niño.  


El Niño-effekterna denna gång har inkluderat något ovanligt lågt snötäcke i USA, enormt snötäcke och kraftig nederbörd på vissa ställen och ovanligt varma temperaturer på andra ställen .

El Niños dagar är dock räknade och dess nedgång går snabbt just nu.Värmen under denna El Niño i området Ninó 3,4 nådde sin kulmen i slutet av november (cirka 2,1 °C över det normala) och avtar nu ganska snabbt (för närvarande cirka 1,3 °C över det normala).
Men nedkylningen är egentligen mer dramatisk än så: MYCKET kylning har skett under ytan!


För att demonstrera detta, ta en titt på underjordiska temperaturer (skillnaden från det normala) för de lägsta 300 m under ytan för ett vertikalt tvärsnitt över Stilla havet (nedan).

Den 8 januari fanns det ett betydande varmt lager som sträckte sig cirka 100 meter under ytan.
Men titta på samma tvärsnitt den 27 februari.

Wow – vilken skillnad! Det varma vattnet har svalnat dramatiskt, med endast en tunn fernissa av värme som är uppenbar för stora delar av Stilla havet. En snabb nedkylning har skett under ytan och det kalla vattnet är på väg att sprida sig upp till ytan.

Vi får en uppfattning av situationen genom att ta en titt på mängden värme i det övre havet för västra tropiska Stilla havet (nedan visas skillnaden från det normala).En mycket, mycket dramatisk förändring har skett.


Värmehalten i de övre haven nådde sin topp i slutet av november och sjönk sedan. Minskat så mycket att vattnet under ytan nu är KALLARE än normalt.
El Niño-fans kommer att bli ännu mer bestörta när de får veta att modellerna går mot en kontinuerlig nedgång ... så mycket att de förutspår en La Niña nästa år!


Slut med värmerekorden för den här gången. Det kan ta länge innan nästa dyker upp.Christer Käld


407 visningar4 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

4 commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
Christer Käld
Christer Käld
14 mars
J'aime
annochjan
14 mars
En réponse à

Tack!

J'aime

annochjan
14 mars

Ett mycket intressant inlägg.

Men …

Varifrån kommer de första graferna, är de sammanfattningar av mätningar eller … ?

Den sista grafen är möjligen att jämföra med klimatmodellerna, förhoppningsvis är input till de beräkningarna mer trovärdiga än klimatmodellernas gissningar.🤔


J'aime

Goran Akesson
Goran Akesson
13 mars

Visst är El Niño slut för denna gång. Det har stått klart en tid tillbaka. Enligt min uppfattning ges den bästa bilden av läget av Southern Oscillation Index, '90-day' värde. Inom dess intervall +/- 5 visar Index normalläge, varken El Niño eller La Niña. Sedan en tid tillbaka har detta Index legat nära 5 underifrån, trendmässigt ökande. Indexvärdet den 13 mars är -4,63, dvs neutralläge.

Index 90-day visar bakåt 90 dagar det genomsnittliga indexvärdet.

Huruvida La Niña uppträder senare i år låter jag själv detta Index indikera.


Sett till PDOs (havsströmmen Pacific Dedecal Oscillation) återkommande periodiciteter skulle negativ fas ha börjat omkring 2008. Det skedde också men avbröts ca 2014-17 av en uppvärmningsfas. Den aktuella negativa fasen med 'avkylning' väntas…

J'aime
bottom of page