Den gröna givens framfart tycks inte ha haft så stor framgång i Indien. Där satsar man i huvudsak på fossila bränslen.
Indiens värmekraftsproduktion fortsätter att gå framåt och ökade med 9 % förra året, från 1190 till 1294 TWh.
Samtidigt har det knappt skett någon ökning alls av deras mycket prisade förnybara energikällor. Vind- och solkraft ökade bara med 16 TWh under de 10 månaderna fram till oktober (senaste uppgifter), och står fortfarande bara för mindre än 12 % av Indiens el:
Ny kolproduktionskapacitet tillförde 2120 MW förra året och uppgår nu till 208 GW. Under de senaste tre åren har 9630 MW tillkommit.
Finland hade en elförbrukning på 81,7 TWh 2022 och Sveriges andel var 137 TWh.
.
Framtiden är kol
Kol dominerar Indiens energilandskap och utgör över 55 % av landets primära kommersiella försörjning. Inom energisektorn är kolets roll ännu mer uttalad, med koleldade kraftverk som genererar cirka 70 % av Indiens elektricitet. Det är också en kritisk källa för olika tillverkare, inklusive stål, järnsvamp, cement och papper.
Med tanke på att landets energibehov beräknas minst fördubblas till 2047 visar undersökningen att kol kommer att förbli ryggraden i Indiens energimix under en längre period.
Vidare kan man läsa av undersökningen: "Indiens beroende av oljeimport bör inte ersättas av ett beroende av import av solcellspaneler." I resolutionen rekommenderades ett balanserat svar på klimatförändringarna och kritiserades en politik som gör minskade utsläpp till en topprioritering på bekostnad av utveckling.
Den indiska regeringen tog också tillfället i akt att kritisera de koldioxidimportskatter som Europeiska unionen tar ut på dess produkter. Undersökningen pekar på hyckleriet i att utvecklade länder kritiserar Indiens CO2-utsläpp samtidigt som de ökar sina egna utsläpp och konsumtion av fossila bränslen. Detta paradoxala beteende betecknas som en "komedi".
Ingen annan väg än kol
Med 35 kvadriljoner Btu (British Thermal Units) är Indiens primära energiförbrukning den tredje högsta i världen. Landet är också den tredje största konsumenten av el. Som världens femte största ekonomi och hem för över 1,4 miljarder människor beräknas Indiens energiförbrukning mer än fördubblas fram till 2040. International Energy Agency förutspår att Indien kommer att stå för nästan en fjärdedel av den globala energiefterfrågans tillväxt från 2019 till 2040.
Nya uppgifter från Central Electricity Authority (CEA) visar att koleldad kraftproduktion har ökat stadigt. Under räkenskapsåret 2022-23 genererade kolbaserade kraftverk 1 043 miljarder enheter el, cirka 10 % mer än föregående år.
Denna uppåtgående trend har fortsatt under 2023-24, med en kolkraftproduktion som nådde 919 miljarder enheter bara under räkenskapsårets första åtta månader. Faktum är att CEA har sagt att kol kommer att fortsätta att vara den dominerande källan till kraftproduktion med 54 % år 2030.
Tillväxttakten i produktionen av kol i landet under de senaste tre åren har varit den högsta i landets kolproduktionshistoria. Nya godkännanden av kolgruvor tidigare i år ökade inte bara produktionen utan genererade också 40 560 jobb.
Indiens entusiasm för kol drivs av flera faktorer: rikliga inhemska kolreserver, behovet av pålitlig och prisvärd energi för att driva industriell tillväxt och oro för energisäkerhet. De betydande budgetanslagen för kolproduktion, infrastruktur och teknik återspeglar ett pragmatiskt tillvägagångssätt för att möta landets växande energibehov och stödja dess ambitiösa ekonomiska mål.
Det enda vettiga som återstår för Indien att göra är att sluta slösa tid och resurser på så kallade förnybara energikällor för att inte äventyra sin energitrygghet. Dessutom skulle inte ens en aldrig tidigare skådad ökning av vind- och solkapaciteten kunna detronisera kolet som den primära energikällan.
Jayaraj är vetenskaps- och forskningsassistent vid CO2 Koalition, Arlington, Virginia. Han har en doktorsexamen i energimanagement från Robert Gordon University och en masterexamen i miljövetenskap från University of East Anglia, båda i Storbritannien, och en kandidatexamen i teknik från Anna University, Indien.
Comments