top of page
Skribentens bildChrister Käld

Korallregister visar på att Stilla Havet var ungefär lika varmt på 1400-talet som nu.

Ett internationellt team av klimatforskare har använt ett 627 år gammalt korallregister från Fiji för att få fram intressant data om havstemperaturer och klimatvariationer i Stilla havet sedan 1370.





Trianglarna i figuren visar på större vulkanutbrott.


Studien som publicerats i Science Advances, med dr Ariaan Purich från Monash University och professor Matthew England och dr Rishav Goyal från UNSW som medförfattare, visar hur dagens uppvärmning av haven följer en naturlig variation och är alltså inte alls unik.


Om vi går tillbaka till 1400-talet ser vi liknande nivåer. Den plötsliga uppvärmningen de senaste åren ( se svart kurva i grafen ovan ) har forskarna svårt att förklara men det kraftiga vulkanutbrottet på Hunga Tonga 2022 kan ha haft en inverkande effekt.


Arbetet ger nya insikter för att förstå hur klimattrender leder till förändringar i vädermönster och mer extrema väderhändelser som kommer att få betydande konsekvenser för miljontals människor som bor i Indo-Stillahavsregionen.

Havstemperaturerna påverkar korallernas tillväxt, och därför bevarar koraller register över tidigare miljöförhållanden under århundraden. Detta anmärkningsvärda 627-åriga korallrekord (1370–1997) ger den längsta kontinuerliga rekonstruktionen av havsytans temperatur hittills enligt klimatforskarna.


Dr Ariaan Purich säger att det är avgörande att förstå de långsiktiga klimatvariationerna i Stilla havet för att kunna förutsäga framtida klimatförändringar.


Undrar bara hur IPCC kommer att använda sig av denna forskning i deras nästa stora klimatrapport? Kommer deras modeller att alls notera denna naturliga fluktuation?



Christer Käld

275 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page