Kallare USA än normalt den här tiden. Här kommer lite väderdata från andra sidan Atlanten. I Finland har kölden lättat men så här kall vinter har det inte varit sedan 2011.
Den 1 mars 2024
Extremt kall luft har spridit sig ut ur Alaska och över Alaskabukten och nordöstra Stilla havet, vilket resulterat i ett massivt fält av åskväder och konvektiva moln (se nedan).
Du ser de vita trasiga molnen ute till havs? Det är det jag talar om!
Atmosfären över Stilla havet är mycket, mycket instabil på grund av kall luft som rör sig över varmt vatten. Detta orsakar en stor temperaturförändring med höjden som gör att atmosfären konvekterar, inte olikt havregrynsgröt i en kastrull över en het brännare.
Ett mycket djupt lågtryck på övre nivå ligger över nordöstra Stilla havet och temperaturerna (nedan) är långt under det normala (blå färger på kartan nedan för cirka 1800 m)
De senaste prognoserna tyder på att vi kommer att få en ovanligt kall första halva av mars. Tänk på det mycket skickliga prognossystemet European Ensemble där många prognoser kombineras. Under de kommande tio dagarna förutspår den mycket kallare förhållanden än normalt över HELA västra USA (blå och gröna färger)
Samma system förutspås för stora mängder snö under samma period (10 dagar) från Kalifornien till British Columbia.
YLE / Finland / Väder - Meteorologiska institutet
En så kall vinter som vi haft nu har vi sett senast år 2011, uppger Meteorologiska institutet i en sammanfattning av vintern.
Våren närmar sig efter en ovanligt kall vinter, uppger Meteorologiska institutet.
Perioden december–februari var kallare än normalt. Under långa perioder var det 1–3 grader kallare än vad det vanligtvis är under vintern.
Särskilt december och januari var klart kallare, medan temperaturerna i februari var ganska normala för årstiden.
Färre soltimmar
Som kallast var det den 5 januari då man i Enontekis uppmätte -44,3 grader, vilket är ett finskt köldrekord för hela 2000-talet.
Mildast var det den 19 december på Kökar: +6,8 grader.
Då man tittar på medeltemperaturerna kan man säga att den senaste vintern som blev så här kall var år 2011.
Om du tycker att den här vintern varit mer mulen än tidigare år så har du också rätt. Vi fick njuta av färre soltimmar än normalt den här vintern, konstaterar Meteorologiska institutet.
Nederbörden i december–februari låg på ungefär normala nivåer. Väderstationen i Gumtäkt i Helsingfors fick mest nederbörd: 207,6 millimeter.
I slutet av februari fanns det snö på alla väderstationer på fastlandet.
Christer Käld
Comments