top of page

Ny studie: Det blev 0,055 °C kallare på Grönland mellan 2000 och 2020.

Skribentens bild: Christer KäldChrister Käld

World Economic Forum rapporterade nyligen om en studie som förutspådde en "total kollaps" av Grönlands istäcke inom några månader. Om detta överhuvudtaget skall vara möjligt borde något drastiskt ha skett de senaste åren. Har det det? Nej- säger en grupp forskare som med satellitmätningar har kunnat konstatera att temperaturen totalt sett över Grönland sjunkit.



De alarmistiska rapporterna den senaste tiden över att Golfströmmen försvagas och havsnivåhöjningar hotar låglänta öar och städer grundar sig alla på att de stora glaciärmassorna på Antarktis och Grönland håller på smälter och att den smältningen är accelererande p.g.a. våra ständigt ökande utsläpp av koldioxid i atmosfären.

Stämmer det? Nej, och det är det som är det problematiska i kråksången. Vi har i tidigare inlägg här på Klimatvett visat på forskning som säger att såväl Grönlands som Antarktis ismassa varit stabila under en längre tid. Inget alarmerande alls.


Nu har ytterligare ett bevis för att yttemperaturerna på Grönland har svalnat i cirka 20 år har framkommit i och med den senaste publiceringen av resultat från en grupp thailändska forskare och matematiker. Genom att bearbeta 31 464 satellitinspelningar från 2000-2019 över hela området fann de att medeltemperaturen sjönk med 0,11 °C. Detta sägs indikera en "icke-signifikant förändring av LST [markytans temperatur]". De senaste bevisen på faktisk nedkylning över ett betydande område i Arktis är inte någon nyhet alls inom vetenskapskretsar men informationen hålls naturligtvis utanför huvudfåran eftersom den kastar tvivel över den viktigaste rädslan för nettonollutsläpp om stigande havsnivåer orsakade av den katastrofala smältningen av Grönlands istäcke.



Matsumura-teamet fann att isförlusten och uppvärmningen på Grönland har avtagit. El Niño-rollen tros också ha bidragit till den senaste tidens återhämtning av havsisen i Arktis. Förändringarna runt Grönland kan tillskrivas "naturlig variabilitet, snarare än antropogen påverkan", konstaterar forskarna. "De flesta klimatmodeller var oförmögna att på ett rimligt sätt simulera den otvungna naturliga variationen över Grönland", tillade de.


Man delade in Grönland i 4 geografiska områden och konstaterade att medeltemperaturen varit stabil i 3 av dem.




Medeltemperaturen har minskat med 0,055 °C under mätperioden.


Forskarteamet fann att de isfria delarna av Grönland upplevt en uppvärmning. Orsaken till detta tillskrivs den växande befolkningen just där. "Hettan" i städerna korrumperar återigen temperaturdatan, även på Grönland.


De uppvärmningstrender som observerats i det isfria Grönland från 1986 till 2016 är främst relaterade till uppvärmningen under 1990-talet. De senaste och detaljerade trenderna för MODIS LST under 2001 och 2015 visar kontrasterande trender över hela Grönland, med en avkylningstrend. De isfria delarna av Grönland uppvisade en liten temperatursänkning med fluktuationer från år till år (Westergaardet al., 2018) skriver författarna i sin slutsats i studien och tillägger: resultaten från denna studie presenterar inga bevis för uppvärmning över isfria och istäckta områden.


Denna studie är ytterligare ett bevis på att allt prat om smältande glaciärisar i norr är desinformation. Falsk sådan. Den som kommer med påståenden om smältande isar på Grönland bör kunna leverera bevis för detta! Då duger inte klimatmodeller som berättar om kommande scenarier utan evidensbaserad forskning som klart visar att isen fortfarande smälter- i alarmerande takt!



Christer Käld




736 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page