top of page
  • Skribentens bildChrister Käld

Ovanlig kyla plågar både norra och södra halvklotet


Många ställen på vårt jordklot upplever riktigt kalla vårar nu. Rekorden slås.
Nyheter från 18 mars 2024:


Vintern återvänder till Nordamerika

Mer än hälften av USA känner av kylan nu när arktisk luft strömmar söderut från Kanada.

Det är östs tur att frysa, och vilken kontrast (grafik med tillstånd av Fox Weather):De senaste veckorna har västvärlden drabbats av kraftiga snöfall, bland annat i Kalifornien, Utah och nu senast Colorado.

Trots pressrapporterna var februari kallare än genomsnittet i USA. Och hittills i år har landet satt 197 nya köldrekord (NOAA).


Snö från Nordamerika till Europa förstör vårens början

Den kanadensiska provinsen Alberta måste förbereda sig på flera dagars snöfall i kombination med en drastisk temperatursänkning.

Med den första hela vårdagen på onsdag kommer vädret i provinsen att bli allt annat än vårlikt. Det kommer att finnas mer än 30 cm snö i vissa områden, eftersom kall luft och ett inflöde av fukt från Stilla havet utlöser ett flerdagarsevenemang. Till och med i Calgary kan det komma nästan 10 cm snö.


Det är en liknande historia söder om gränsen: "Återkomsten av 'polarvirveln'", säger många medier, när en massiv vinterstorm förbereder sig för att föra med sig ytterligare en omgång tung snö över Mellanvästern. Varningar har utfärdats i flera delstater för ytterligare en sen arktisk storm. Det väntas få ner temperaturerna till rekordnivåer i stora delar av landet.


B.C.-vingårdar åker utomlands efter djup frost

Vinodlare över hela British Columbia plöjer ny mark för att överleva efterdyningarna av den förödande köldknäppen i mitten av januari. Skörden 2024 i Okanagan förväntas bli nästan helt inställd.

"Den här frosten påverkar alla", säger Brian Ensor, chef för Chaberton Estate Winery i South Langley.

Vissa vingårdsägare och vinmakare uppmanar regeringen i British Columbia att ändra reglerna så att de kan importera druvor eller juice från länder utanför provinsen, även från länder utanför Kanada. Även om detta är kontroversiellt eftersom det kan förvirra konsumenterna om vilka viner som är gjorda av BC-druvor, kan det vara det enda sättet att få det att gå ihop i år.


Dessa låga temperaturer inträffar oftare än under tidigare decennier.Oväntad snö i Saudiarabien

I öknen Afif, väster om Riyadh, snöade det oväntat, både invånare och turister chockades.

Den betydande temperatursänkningen förväntades med starka nordvästliga vindar som gjorde det ännu kallare. Förra året (2023) fick delar av Saudiarabien sitt första snöfall på 100 år.

Stärkt av det ökande snöfallet under de senaste åren (och trots de "förödande effekterna av klimatförändringarna") arbetar Saudiarabien för att förbättra sin bergsturism med en egen skidort som ska byggas senast 2026.


Rekordkyla i städer i norra Indien

I indiska städer som Bhubaneswar, Cuttack, Puri, Chandbali, Paradeep och Baripada uppmäts mycket låga temperaturer, vilket bryter mot historiska standarder.

På onsdagen upplevde många platser i den östra delstaten Odisha de kallaste marsdagarna någonsin. En högsta temperatur på bara 19,2 °C uppmättes i Bhubaneswar igår, vilket slog det tidigare rekordet på 24,3 °C som sattes den 6 mars 1970 och gjorde staden till den kallaste marsdagen någonsin. Även i Chandbali sjönk temperaturen till 21 °C, vilket slog det gamla rekordet på 22,9 °C från den 7 mars 1970.De kallare vårarna i San Diego

Till och med de officiella, UHI-partiska datauppsättningarna visar att vårmånaderna i San Diego har blivit svalare, särskilt under det senaste decenniet.

Climate Centrals analys är baserad på NOAA-data och tittar på den meteorologiska våren, som varar från mars till maj.Det senaste värdet till höger: 59.8°F = 15.4°C

Enligt data från Climate Central svalnade San Diegos vår med 0,9 °C mellan 1970 och 2023, och det senaste decenniet har sett den största nedgången.

Efter den lokala toppnoteringen på 19 °C 2014 var våren 2023 i genomsnitt under 15,5 °C – den kallaste vårsäsongen under de senaste 20 åren. Dessutom uppmätte staden lägre temperaturer än normalt under vintern 2022-23.Grönland och Arktis

GFS-2m temperaturavvikelser (°C) 20 – 26 mars 2024 [tropicaltidbits.com]

–57,9 °C på Grönland

Temperaturerna på Grönland har sjunkit kraftigt efter att termometern i Summit visade -55,1 °C på lördagen.

På måndagen blev det ännu kallare och sjönk till -57,9 °C, vilket är cirka 15 °C under säsongsnormen.


Den exceptionella kylan längst i norr har bidragit till att havsisens utbredning i Arktis ligger över genomsnittet för perioden 2011-2020 och närmar sig snabbt genomsnittet för perioden 2001-2010.

Uppenbarligen överraskar Arktis experterna, som varnade för att havsisen där förmodligen var på snabb nedgång.


Rekordlåg nivå i Nya Zeeland

På södra halvklotet, där sommaren har nått sitt slut, sjönk temperaturen i Whanganui i Nya Zeeland till 4 °C på onsdagsmorgonen, den näst lägsta marstemperaturen i stadens historia. Den lägsta marsnivån genom tiderna uppmättes den 28 mars 1985 (solminimum i den 21:a cykeln) vid 2,5 °C.


Nya bottennoteringar i Australien

Den senaste veckan har den australiska kontinenten sett temperaturavvikelser på upp till 28 °C under normen för flera decennier, vilket påverkar stora regioner.

En svår köldknäpp har drabbat sydöstra Australien. I bergen i New South Wales var det frost i Perisher Valley med temperaturer så låga som -5,7 °C. Det är bara 1,4 grader över det nationella rekordet för mars månad. Thredbo uppmätte -4,4°C. Cooma uppmätte också imponerande -1,9 °C.

I Mt. Hotham, Victoria, missades det nationella rekordet med bara 1,2 °C, -3,1 °C. Månadsrekord föll också i Omeo, Victoria: på torsdagsmorgonen var temperaturen på -0,7 °C hela 1 °C under det tidigare rekordet (2021).

Och i Cleve, South Australia, överskred temperaturen på 6,8 °C också det gamla rekordet med 1 °C .


Temperaturen i Antarktis sjunker till nära -68°C

Den 21 mars sjönk säsongsminimumet vid Concordia till -67,7 °C, från -67,4 °C den 20 mars. Antarktis svalnar, uppgifterna är tydliga...


Hela rapporten (på tyska) på EIKE härChrister Käld

843 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page