top of page

"Rädda planeten" har nu blivit "skapa nya jobb"

  • Skribentens bild: Christer Käld
    Christer Käld
  • 19 mars
  • 3 min läsning

Svårigheterna med att få folk att ta till sig hoten om klimatkatastrofer och att vi bör satsa hårdare på den gröna omställningen har gjort att det har växt fram en ny slogan. Man har insett att den gröna given skapar nya jobb och det kan folk lättare acceptera.




I en artikel i Associated Press-rapport, försöker man ompositionera grön energi som en ekonomisk ångvält, som lovar jobb och välstånd snarare än bara lägre koldioxidutsläpp.



Ny slogan skall rädda den gröna given

Associated Press-artikeln gör det tydligt: klimataktivister och förespråkare för förnybar energi överger sin traditionella "rädda jorden"-retorik till förmån för ekonomiska incitament, i ett försök att göra den gröna agendan mer tilltalande för skeptiker. FN:s klimatchef Simon Stiell har sagt att det inte längre räcker att vädja till människors "bättre förstånd" och att grön energi nu måste utformas i termer av egenintresse.


Budskapet till den nuvarande administrationen och till republikanerna skiftar mer till energibiten, den ekonomiska biten, jobbbiten. Jag tror att man vill möta en publik där de är, vad som är viktigt för dem, vad som kommer att driva samtalet framåt säger Jessie Stolark, verkställande direktör för Carbon Capture Coalition.


Detta är ett talande erkännande. Om grön politik verkligen var den ekonomiska motor som deras förespråkare hävdar, skulle det inte finnas något behov av statliga mandat och subventioner för att upprätthålla dem. Istället är verkligheten att vind-, sol- och elbilar har stöttats upp av massiva statliga utgifter, låga räntor och regulatorisk favorisering.


Mer allmänt har studier visat att för varje "grönt jobb" som skapas går flera traditionella jobb förlorade på grund av ökade energikostnader och regelbördor. Europeiska länder som aggressivt drev på gröna energiomställningar – som Tyskland med sin Energiewende-politik – såg skyhöga elpriser och förlorade arbetstillfällen inom tung industri. Denna utveckling fortsätter inom EU och USA riskerar att följa i samma fotspår om inte Trump nu ändrar på detta.


Satsningen på grön energi är vad den alltid har varit: en statligt driven ekonomisk illusion, en som flyttar över kostnader på skattebetalarna samtidigt som den inte ger mycket i form av tillförlitlig och prisvärd energi. Ju mer väljarna genomskådar detta knep, desto svårare blir det för klimatlobbyn att upprätthålla illusionen.


Det är dags för en förändring... Att babbla på om den katastrofala klimatkrisen gör uppenbarligen ingen nytta alls säger Joanna Depledge klimathistoriker vid Cambridge University i England



Nedmonteringen av den "gröna given" har börjat

EU:S nya fokusering på upprustning och infrastruktur tar nu bort fokus från klimatsatsningar som klart hamnat i skym undan. Det är ett markant och dramatiskt steg mot en omprioritering. Det tycks inte vara så akut mera att "rädda världen". FN får det allt svårare att få folk att förstå varför vi skulle fortsätta med att sätta miljarder euron varje år på projekt som "NetZero" och minskning av våra utsläpp som sen inte i slutändan har någon egentlig inverkan på klimatet alls. Det vi ser nu är ett historiskt omslag som vi klimatrealister så innerligt har drömt om. NU HÄNDER DET!

Tyskland lägger nu ner 1000 miljarder euro på upprustning och infrastruktur. Av detta går 100 miljarder til s.k. "klimatsatsning". Denna summa var riksdagen nödd och tvungen till att gå med på för att få genom detta paket. Man behövde de grönas stöd för ett få 3/4 dels "ja-röster".


Ser man denna satsning ur en rent ekonomisk synvinkel är det en positiv sådan. Att Tyskland som det största landet i Europa nu tar denna riktning kommer att ge svallvågor. Vi har förmodligen ett ekonomiskt uppsving att se framför oss. Europeiska aktier kommer att bli eftertraktade igen. Att detta sker mot bakgrunden av "tvång" för att kunna stå emot Ryssland är dock en negativ sak.


Den "gröna given" har stora problem. I Sverige gick Northvolt omkull. Kanske den största konkursen i Europa någonsin. I Sverige har man storsatsat på gröna projekt. Är det "gröna stålet" som står näst i tur? Tiden får utvisa men den globala nedmonteringen av gröna projekt som vi nu ser har bara börjat. Northvolts problem kommer antagligen att smitta av sig. Den s.k. gröna industrin, upphaussad av tron att man med den kan rädda världen från den "farliga" gasen koldioxid är ett luftslott som saknar reabilitet och vetenskaplig grund. Förr eller senare brukar sådana bubblor spricka. Vi bör lära oss av historien men tyvärr har vi människor inte alltid den förmågan. Undrar om AI kommer att bli bättre på det? Bara en futuristisk undran.


Seth Borenstein / Alexa ST. John / Christer Käld



Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page