top of page
  • Skribentens bildChrister Käld

Redaktörens NYÅRSBREV

Vi summerar 2023 och ser fram emot ett nytt givande år 2024. Vad kan bli mera trevligt än ett till år med värme och grönska ... eller ser vi en svängning?


Vi börjar runda av det första året med bloggen KLIMATVETT ( KV ). Aldrig i min vildaste fantasi hade jag tänkt att den skulle ha 938 följare i 22 länder sedan den officiella starten i oktober. Nåja ... det låter kanske mycket men ser man på det regelbundna dagliga flödet minskar siffran betydligt, till mera realistiska värden.

Är dock helt överrumplad av den positiva feedback KV fått i alla dess former. Ett stort och innerligt tack för allt stöd.

Jag drivs av en oförklarlig kraft att förmedla den i dag allt mer bortgömda informationen om studier och forskning inom klimatvetenskapen som gjorts genom tiderna, kunskapen om hur jorden i sin historia klarat av att hantera klimatförändringar och lärdomen som det sedan för med sig för att kunna förstå dagens klimatförändringar.

Efter fyra år av outtröttlig, på gränsen till nördig nyfikenhet och intensivt studerande är jag mer än någonsin övertygad om att jag ändå trots allt vet ganska lite om detta så oerhört vittomspännande ämne. Någon har sagt att klimatvetenskapen förmodligen är den mest komplexa disciplinen inom vetenskapen och det börjar min hjärna så småningom förstå.

Med detta sagt så gör det mig ledsen, ja till och med bedrövad när jag ser hur man med politisk och nästan religiös makt driver världens regeringar att fatta ogenomtänkta beslut baserade på ett postulat: VI HAR SVARET. VI HAR FUNNIT DET. VI BEHÖVER INGEN KOMPLETTERANDE FORSKNING MERA- FÖRUTOM SÅDAN SOM FÖRSTÄRKER VÅRA MODELLERS PROGNOSER OM EN ODRÄGLIG VÄRLD SOM VÄNTAR OM VI INTE GÖR BOT OCH BÄTTRING. VI KAN BESTÄMMA HUR JORDENS KLIMAT SKALL VARA. GÖR SOM VI SÄGER SÅ BLIR ALLT BRA I ANNAT FALL BRINNER JORDEN UPP. DET ÄR NÄSTAN FÖRSENT - MEN VI HAR ÄNNU EN CHANS.


Därför finns den här bloggen. Därför finns andra fantastiska bloggar som klimatupplysningen.se , klimatsans.com , klimatrealistene.com, climatexam.com med stora bibliotek om klimatfakta och evidensbaserad forskning för att informera allmänheten om den andra sidan av myntet. Den sida som FN av någon oförklarlig orsak valt att sudda bort. Den som heter MODER JORD. Vi som driver dessa åsikter vill absolut inte påstå att den här sidan är bättre än den andra sidan, inte heller att den här är sann och den andra är falsk ... det kan bara framtiden ge svar på. Men att så totalt ignorera denna sida av forskningsbordet är en gåta.


Året 2023 har varit ett spännande klimatår. Vi såg redan efter den förra El Niñon 2016 att den globala uppvärmningen började stanna av. Dock var 2023 varm på många håll med många rekord, speciellt nu på hösten. Enligt flera forskare berodde detta INTE på den stadigt stigande koldioxidnivån som FN och media försökt få oss att tro på UTAN på tre sammanhängande orsaker: en kraftig ökning av solinstrålningen, Honga Tongas utbrott som skapade 13% mera moln ( vattenånga) över Stilla havet och den nu rådande El Niñon. Det som man inte rapporterat om är att det varit ovanligt kallt också. Ett ihållande megastort område med Polarköld har placerat sig i hela Ryssland, stora delar av Kina, hela Alaska och ner i Canada samt Norra Euoropa. Detta för TREDJE året i rad.


I slutet av året var det även ett gigantiskt COP-möte i Dubai. Det man kom fram till där kan läsas om här på bloggen i ett inlägg under veckan. Så summa sumarum har året inte saknat dramatik. Att någonting är på gång av större kaliber i jordens klimat har märkts av på flera håll. Vad har vi då att vänta av 2024? Av flera bedömare kommer nästa år att präglas av en märkbar förändring. Vi ser redan nu att polerna, speciellt Antarktis håller på kyls ner. Det kalla vattnet runt denna världsdel har börjat sprida sig ut i södra Stilla havet och börjar närma sig Ekvatorn där ännu El Niñon värmer ända fram mot mars/april. Det intressanta är vad som sker sedan. Vi kan ännu under sommarn och hösten uppleva nya värmerekord men hur det ser ut mot slutet av nästa år blir intressant att följa. Om kylan runt Antarktis fortsätter och isen fortsätter att märkbart breda ut sig i Arktis ser vi de första tecknen på den nedkylning några forskare talat om på denna blogg. Vi har en spännande tid framför oss. Vi hänger med och rapporterar oavsett vad som händer. Att vi får läsa om detta i det normala nyhetsflödet blir väl knappast troligt. Till sist några ord om KV och det kommande året. Vi kommer att fortsätta rapportera nyheter inom klimatet. En ny serie är på kommande : problemen med IPCC:s klimatmodeller. Den seriens sista avsnitt blir kanske först den dagen när jorden bestämt sig för att gå sin egen väg och totalt sätta sig på tvären mot FN:s ensidiga linje om koldioxidens dominerande roll i klimatsystemet. Då faller IPCC:s klimatmodeller och då finns det heller ingen orsak mera att klaga på dem.

Jag är glad för mitt nya samarbete med Dr. Antero Ollila vars material denna serie långt kommer att bygga på.


Min eftersträvan är att all rapportering av vetenskapliga studier eller forskningsresultat vilar på sund referensgranskad och evidensbaserad vetenskap. I vissa fall kan det råda osäkerhet om materialet hunnit genomgå peer-review men det hindrar inte mig från att ta upp informationen här på KV. Vill här använda en text jag läst skriven av Marcus Rosenlund : Kom ihåg, en studie är bara en studie och ingenting annat. Den kan visa sig stämma men lika bra kan den ha fel.

Att vissa kallar mina inlägg för "cherry picking" köper jag helt. Den här bloggen plockar ut vissa rapporter och lämnar bort andra. Precis som så många andra gör. Vill man läsa dem får man lyssna på nyhetsflöden och läsa i tidningarna eller studera FN:s klimatsidor och deras bilagor. Till sist: Vore tacksam om ni bästa följare kunde ge er åsikt om vad som fungerar bra och vad som fungerat mindre bra med KV. Vill gärna utveckla bloggen till att bli ännu bättre. Som ni t.ex. märkt har jag prövat en modell med att lägga in en "öppen fråga" till helgerna som man kan kommentera och skapa debatt kring. Skall jag hålla fast vid det eller ersätta det med ett "vanligt" inlägg eller skall vi köra med klimatupplysningens modell med "öppen tråd" ? Detta ger ju möjlighet till ett vidare diskussionsämne än den modell jag använt. Vad tycker ni?


Vill med detta önska er alla ett GOTT NYTT KLIMATÅR när vi får lära oss nya saker om vår fantastiska jord och dess klimat eller börja förstå det vi inte förstått tidigare. Det blir riktigt spännande, tror jag.Nyårsklockan - ring klocka ring - Alfred Tennyson


Ring själaringning öfver land och vatten! Ring in det nya och ring ut det gamla i årets första, skälfvande minut. Ring lögnens makt från världens gränser utChrister Käld

KV:s redaktör


83 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page