top of page
Skribentens bildChrister Käld

Sverige håller på tappar ledartröjan i klimatfrågan


Sverige har länge visat framfötterna i den gröna omställningen och varit initiativdrivande i många storskaliga projekt som grönt stål och batteritillverkning. Motgångarna radar nu upp sig och klimatfolk höjer tonen om kommande katastrofer för att få folk att förstå allvaret. Att få dem att inte ge upp kampen om att vi ännu kan rädda vår planet. Det finns ännu en chans menar man och all fokus riktas på snabba åtgärder som minskar våra utsläpp.


Två av de som driver klimatfrågan men åt olika håll , Romina Pourmoktari och Johan Rockström


Regeringen och klimatpanelen inte eniga


Sveriges regering och klimatminister Romina Pourmokhtari driver en klimatpolitik som inte gillas av de som driver landets klimatpanel. Sverige har tappat i klimatanseende i världen visar de senaste listorna och allt skylls på regeringen.


Sveriges klimatlag behöver uppdateras och regeringen bör samla både näringslivet och forskarsamhället för en dialog om hur den gröna omställningen bör gå till. Det skriver professorn Johan Rockström på DN Debatt med anledning av klimattoppmötet COP29 i Azerbajdzjan.


Han skriver att regeringen för en klimatpolitik som är ohållbar både ekonomiskt och för planeten och vill att Sverige återigen ”hissar den svenska klimatfanan högt”. I samtalen med forskare och näringslivet vill han att det förs en dialog om vilka statliga investeringar som behövs för bland annat kraftnät och laddinfrastruktur.


Vi är mitt i den största omställningen i modern historia. Låt oss inte spela bort korten i detta vägskäl," säger Rockström.


Stora utmaningar


Problemet är bara att verkligheten håller på kommer i kapp. Experter har räknat på de ekonomiska aspekterna av den hårt drivna gröna omställningen och menar att den linje Sverige hittills fört med hög svansföring kan stå dem dyrt. Den nuvarande regeringen har valt en annan väg i energifrågan än snabba metoder för att få ner utsläppen. Man betonar nu mera långsiktighet med stark satsning på kärnkraft som utgångspunkt. Det har klimatpanelen svårt att acceptera eftersom deras fokus är bara på minskade utsläpp och att det måste ske snabbt. Då är valet enkelt: vind- och solkraft.

Landets stora planer på havsvindkraft har strandat när regeringen sade nej till 13 av 14 nya parker och många kommuner vägrar att gå emot invånarnas önskemål om återhållsamhet och rädsla för mera vindkraft kring deras hemknutar.

Den stora batterisatsningen med Northvolt i spetsen har svårt att hålla sig flytande. Efterfrågan på elbilar i EU har stadigt sjunkit och det har gjort att hela bilbranschen är i kris. EU har svårt att mäta sig i konkurrensen med Kina som dumpar sina elbilar.


Ståljätten SSAB:s planerade investering i en grön stålanläggning i Luleå möter allt större kritik, både från aktieanalytiker och investerare. Med en prislapp på 60 miljarder kronor har flera ifrågasatt om projektet alls är finansiellt hållbart. Danske Banks analytiker Viktor Trollsten uttrycker särskild oro över den ekonomiska risken och beskriver satsningen som svår att motivera i ett klimat av globalt fallande stålpriser, rapporterar Affärsvärlden.

Trollsten menar att SSAB:s nettoresultat riskerar att erodera under de kommande två åren på grund av stora kapitalåtaganden, vilket han beskriver som ”inte hållbart”.


Samtidigt signalerar den tyska ståljätten Thyssenkrupp en liknande omvärdering av sin gröna omställning, vilket väcker frågor om huruvida andra aktörer inom industrin kommer att följa efter, skriver Dagens Industri.


Kommer den gröna omställningen att krossa oss?


Rockström försöker höja tonen och skruva upp hoten om planetens undergång om vi inte skärper oss men kommer han att lyckas? Man får en bild av att han blir mer och mer ensam i sin svada när verkligheten allt kraftigare visar att den gröna omställningen var en panikattack som inte heller den kunde rädda världen tillbaka till den tid när det var kallt och dystert på 1850-talet. Vi kommer antagligen att få genomgå en rad sådana här felsatsningar med stora ekonomiska kriser som följd i spåren av vår s.k. gröna omställning innan vi inser att vi var på fel väg. Innan vi inser att vi lever nu i den mest gynnsamma tid på jorden sedan senaste istid slutade för 12000 år sedan. Innan vi inser att vi bör njuta av värmen och grönskan så länge den varar - det kommer att bli kallare tider igen.


Det verkar som om vi människor inte är så kloka sist och slutligen att vi kan inse i tid vart det kommer att gå. I detta fall kan det bli en ordentlig lärpeng för EU och Sverige som nu går i spetsen för detta förmodligen kommande megahaveri. Tillåt mig låna den parafras (i detta fall med annan innebörd) som stod i ingressen till detta inlägg och som blivit en slogan för klimativrarna : Vi har ännu en chans att rädda planeten - från ekonomisk undergång!



Christer Käld


1 039 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page