top of page
Skribentens bildChrister Käld

Varför protesterar europeiska jordbrukare?

Europeiska jordbrukare över hela kontinenten har protesterat mot nationella regeringar och Europeiska unionen (EU) på grund av billig import och en grön jordbrukspolitik som undergräver deras försörjningsmöjligheter.




Länder som Tyskland, Spanien, Polen, Ungern, Italien, Frankrike, Nederländerna och Tjeckien har alla deltagit i störande demonstrationer för att få utlopp för sin frustration.



Jordbrukare har rest sig i protest över hela Europa för att kritisera nationell klimatpolitik och hela EU:s klimatpolitik som hotar deras ekonomiska intressen.


Tjeckien

Tjeckiska bönder gick ut på Prags gator på måndagen i sina traktorer i protest mot betungande regler och grön politik som ökar inflationsstressen som bönderna hävdar förstör deras försörjning, enligt Euronews. De tjeckiska böndernas protester är de senaste i en våg av liknande demonstrationer över hela Europa som slår mot EU:s klimatpolitik.


Jordbrukarna är upprörda över att EU har försökt införa klimatpolitik i jordbruksmetoderna vid en tidpunkt då dåliga makroekonomiska förhållanden redan anstränger deras förmåga att konkurrera med jordbrukare från andra platser som kan sälja sina produkter till ett lägre pris, enligt flera rapporter.

EU-kommissionen, som i praktiken är EU:s verkställande organ, fastställer den så kallade gemensamma jordbrukspolitiken (GJP), som sedan fastställer standarder och riktlinjer för de jordbrukssubventioner som styr det europeiska jordbruket. Den senaste gemensamma jordbrukspolitiken trädde i kraft den 1 januari 2023 och är särskilt utformad för att tvinga den europeiska jordbrukssektorn att följa den europeiska gröna given.

Denna giv kräver en 50-procentig minskning av användningen av vissa bekämpningsmedel fram till 2030, och EU-kommissionen driver på för att uppnå en utsläppsminskning på 90 procent fram till 2040, vilket skulle förändra hur europeiska jordbrukare driver sina jordbruk avsevärt. Italien

Hundratals italienska bönder vågade sig till Rom i början av februari för att ge utlopp för liknande frustrationer och hånade EU:s ansträngningar att införa klimatpolitik i jordbruksproduktionen samtidigt som de inte gjorde tillräckligt för att jämna ut spelplanen med produkter från länder utanför EU som omfattas av mindre stränga regelverk, enligt Politico.

Protesterande bönder höll upp skyltar och plakat med slagord som "Orättvis marknad – ni tar ifrån oss vår värdighet!" och "Inga bönder, ingen mat!" medan de demonstrerade.

Spanien

Samtidigt, i Spanien, iscensatte bönder störande protester i mer än två veckor i februari, blockerade motorvägar och distributionsnav för att visa sitt missnöje med den nya gemensamma jordbrukspolitiken, enligt The Telegraph.

"Vi kommer att öka trycket eftersom det är tydligt att de förslag vi ser från EU och den spanska regeringen är rent kosmetiska och inte löser jordbrukarnas problem", sade Cortés och tillade att den gemensamma jordbrukspolitiken har varit "katastrofal" delvis på grund av att "subventionerna har minskat medan miljöåtgärderna ökar".

Polen

Polska bönder fortsatte också en våg av störande protester in i februari, blockerade gränsövergångar till Ukraina för att belysa upplevda handelsobalanser och kritiserade delar av EU:s gröna giv, enligt flera medier. Landets ledande jordbruksfack stödde demonstrationerna, till skillnad från i Italien och Polen, rapporterade Euractiv.

"Vi motsätter oss de restriktioner som den europeiska gröna given skulle innebära för oss och inflödet av ukrainsk mat av låg kvalitet till Polen under EU:s liberaliserade handelsregler", säger en icke namngiven polsk äppelodlare, som inte deltog i protesterna men som stöder budskapet, till Euractiv.


EU förlängde upphävandet av tullarna på vissa ukrainska jordbruksvaror i slutet av januari, och motiverade beslutet med att man står i solidaritet med Ukraina medan landet försöker slå tillbaka den pågående ryska invasionen, enligt Euractiv.

Woke energipolitik skickar Europa tillbaka till den mörka medeltiden https://t.co/x7L7xNzyLI

Ungern Ungerska bönder inledde sina egna samtidiga protester i samband med de som sågs i Polen, av nästan exakt samma skäl, enligt Euronews.

Tyskland Tyska bönder inledde en massiv, veckolång protest i januari för att slå tillbaka mot den tyska regeringens planer på att skära ner på viktiga jordbrukssubventioner för att täppa till ett budgethål på 17 miljarder euro och behålla finansieringen av gröna initiativ.

Den tyska regeringen varnade för att högerextrema element anslöt sig till demonstrationerna.

Alternativ för Tyskland (AfD), landets ledande högerpopulistiska parti, stödde protesterna. Partiet har sett sin popularitet öka avsevärt sedan Ryssland invaderade Ukraina, och det är nu det näst mest populära politiska partiet i Tyskland, enligt opinionsundersökningar som sammanställts av Politico.

Frankrike

Franska bönder reste sig också i januari och början av februari och blockerade vägar över hela landet för att orsaka störningar och protestera mot kvävande regler och billig import som underskred deras andel av marknaden, enligt France24. Demonstranter sprutade gödsel på regeringsbyggnader för att uttrycka sitt missnöje, enligt AP.

Ungefär en av fem franska gårdar gick i konkurs mellan 2010 och 2020, enligt France24.

Nederländerna Nederländska jordbrukare deltog i liknande protester i november 2023, vilket föregrep den våg av demonstrationer som har präglat de två första månaderna av 2024 på andra håll i Europa. Bönderna var rasande över regeringens planer på att minska mängden boskap i landet med cirka 50 procent och stänga stora gårdar för att komma i överensstämmelse med EU:s regler för kväveutsläpp, enligt The Economist, och deras protester påskyndade högerpopulisten Geert Wilders oväntade valseger i november 2023.


Europeiska kommissionen har inte svarat på en begäran om kommentarer.




423 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
annochjan
Feb 25

Ännu ett suveränt inlägg. Tack!

När politikerna blir gröna går vettet ut!


Like
bottom of page