I årtionden har traditionella medier hävdat att Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC) är på gränsen till kollaps, vilket skulle få katastrofala konsekvenser för planeten. Detta är falskt. Ny forskning tyder på att klimatförändringarna inte har förändrat Atlantströmmen, trots upprepade påståenden från media och vissa förmodade experter om motsatsen.

Hollywood-katastroffilmen The Day After Tomorrow från 2004 visade en AMOC-nedstängning som kastade världen in i en omedelbar istid. Historien var löst baserad på vissa forskares förutsägelser om att AMOC och de regionala havsströmmar som matas in i den, saktade ner på ett farligt sätt. Detta har sedan plockats fram och tagits som fakta i oräkneliga notiser.
Traditionella medier har med jämna mellanrum dock drivit samma domedagsnarrativ och varnat för att AMOC saktar ner, försvagas eller kollapsar, med ödesdigra förutsägelser om klimatkaos för varje tillstånd.
Till exempel:
År 2024 skrev Aftonbladet: " Klimatforskares larm: Ta kollapsrisk på allvar"
År 2024 skrev YLE: " Kollapshot för Golfströmmen, håller världen på att gå under?"
Men, vetenskapen avfärdar alla sådana påståenden (se här). Dessa påståenden om en minskande AMOC och andra storskaliga havsströmmar som driver vädermönster och påverkar klimatförändringar är till stor del baserade på prognoser från spekulativa klimatmodeller snarare än på verkliga observationer eller verifierbar forskning.
Två nyligen granskade studier, en från februari 2025 och en från januari 2025, båda publicerade i Nature, bekräftar vad många klimatrealister har påpekat i åratal – AMOC har varit stabil i minst 60 år och visar ingen signifikant avmattningstrend. Forskarna som genomförde forskningen drog slutsatsen att det inte finns några trovärdiga bevis som tyder på att en sådan kollaps är nära förestående eller ens sannolik inom överskådlig framtid. I en kommentar till de klimatmodeller som har förutspått en kollaps av AMOC, drog forskarna som utförde forskningen slutsatsen att klimatmodellerna är bristfälliga och överdriver riskerna – modellernas simuleringar har misslyckats med att matcha faktiska uppmätta trender.
Så, var är den heltäckande mediebevakningen av dessa lugnande nyheter? De står inte att finna någonstans.
Nu när vi har två expertgranskade studier som har fastställt att AMOC har varit stabil i minst sex decennier och att det är extremt osannolikt att den kommer att kollapsa inom överskådlig framtid, är tystnaden från traditionella medier öronbedövande. Samma journalister som ivrigt publicerade historier om värsta tänkbara scenarier är nu ovilliga att rapportera resultat som motsäger deras tidigare skrämselpropaganda.
Resultaten av de senaste studierna bekräftar vad tidigare forskning Climate at a Glance: Ocean Currents har visat, att havsströmmar är komplexa, påverkas av en mängd olika naturliga cykler och inte är så ömtåliga som alarmistiska berättelser antyder.
Medan de traditionella medierna ständigt förmanar allmänheten och politikerna att "följa vetenskapen", ignorerar de bekvämt nog vetenskaplig forskning när den ifrågasätter berättelsen om att klimatförändringarna orsakar allt dåligt.
Den Atlantiska meridionala omvälvande cirkulationen kollapsar inte, saktar inte ner katastrofalt och är inte på väg att utlösa en istid. Den senaste vetenskapliga forskningen bekräftar vad observationsdata har visat i årtionden: AMOC-variationer är naturliga och det finns ingen överhängande kris. Det är de goda nyheter som journalister och nyhetskanaler som påstår sig vara presentatörer av sanningen borde rapportera.
Anthony Watts / Christer Käld

Anthony Watts är senior forskare för miljö och klimat vid The Heartland Institute. Watts har varit i väderbranschen både framför och bakom kameran som meteorolog sedan 1978 och gör för närvarande dagliga radioprognoser. Han har skapat presentationssystem för vädergrafik för tv, specialiserad väderinstrumentering samt varit medförfattare till peer-reviewed artiklar om klimatfrågor. Han driver den mest besökta webbplatsen i världen om klimat, den prisbelönta webbplatsen wattsupwiththat.com.
Comentários