IT-bubblan sprack. Den har vi glömt och nu byggs en ny. GRÖN ENERGI heter den och det problematiska är att ingredienserna från IT-bubblan är skrämmande lika. Nu är det starka politiska krafter bakom och hela EU:s parlament har låtit det bli en prestigefråga där inget får stå i vägen. Att genomföra den gröna omställningen är en del av EU:s omfattande klimatplan. Det här är viktigt och berör oss alla eftersom det förmodligen är den STÖRSTA SAMHÄLLSINVESTERINGEN som gjorts i modern tid i Europa.
I det här inlägget granskar vi lönsamheten och problemen med vindkraftsetableringar.
Forskare Christian Sandström har gjort en omfattande analys av 3000 vindkraftverk i Sverige allt sedan 2010 och kommit fram till att det handlar om en svidande stor förlustaffär. Den totala omsättningen under perioden 2017-2022 låg på 34,4 miljarder kronor medan kostnaderna kom upp till 47,9 miljarder kronor. Det handlar alltså om en förlust på 13,5 miljarder. Ett ENORMT belopp. En negativ marginal på 39 % ! Och det ser inte ljust ut för framtiden heller. Såna här siffror blir normalt bara inom några få år konkursmässiga.
Förlusterna beror på att branschen trots omfattande subventioner inte kan producera elektricitet till en kostnad som ligger under marknadspriset. Trots dessa siffror, som skulle få vilken annan bransch som helst att lägga ner, har investeringstakten varit väldigt hög och är det fortfarande.
Man kan då fråga sig hur det kommer sig att bolag i den här sektorn då så gärna vill vara med och investera trots dessa siffror? Svaret är enkelt säger Sandström.
" Ingen risk är för stor när någon annan betalar".
Investerarna får förmånliga kreditgarantier från EU. Lån som man inte är återbetalningsskyldiga till. Så om det går åt pipan tar de INGEN RISK ändå. Till den kategorin hör även Northvolt i Skellefteå.
"Det blir som ett gigantiskt Klondike där ingen tjänar pengar i slutändan" säger Sandström och fortsätter "Om det inte skjuts till pengar konstant slutar det att snurra."
Kineserna har tagit över
Uppemot 95 % av bolagen som investerat i svensk vindpark är utlandsägda. De flesta är kinesiska. Sandström kollade upp ett av de större kinesiska företag som fanns med på investerarlistan och de hade 0 anställda. Hur trovärdigt är det? Vem skall man då kontakta om man får problem i framtiden?
De ekonomiska intressen att vara med och investera i Norden ligger uteslutande i möjligheten att komma åt investeringsstöden som alltså är MYCKET generösa ... om man satsar i grön energi.
Hur länge kommer denna negativa spiral att tillåtas växa?
Det handlar om skattebetalarnas pengar.
När får vi ett politiskt parti i EU som vågar börja sätta stopp för denna negativa utveckling eller kommer det att bli en upprepning av böndernas protester vi sett?
Den marschen kommer i så fall att bli stor. ENORMT STOR. Det här gäller oss ALLA.
Vi får hoppas att NÅGON tar tag i detta gigantiska problem i tid innan BUBBLAN SPRICKER.
Undersökningen ovan gällde Sverige men vi i Finland är i samma båt.
Hela intervjun med Christian Sandström kan ses här.
Christer Käld
Bra beskrivet!
Den skotske ekonomiprofessorn Gordon Hughes vid Edinburgh University har alltsedan 2012 analyserat vindkraften i Storbrittanien och Danmark. Han har bl.a. kommit fram till:
• Vkv till havs har kortare ekonomisk livslängd än dito landbaserade. Förslitning och reparationskostnader är högre. Den ekonomiska livslängden är därför betydligt kortare än den tekniska. (Ekonommisk livslängd 10-15 år beroende på förutsättningar)
• Det lönar sig inte att i Storbrittanien förlänga produktionstiden till efter den tid som bestäms av utformningen på CFDs (Contract For Difference). Sådana är inte godkända i exempelvis USA. Det gäller därför att avskriva den aktuella anläggningen inom tidsramar för CFD.
Som bekant har såväl Vattenfall som danska Örsted hoppat av kontrakterade projekt i Nordsjön, därför att CFD-nivån betraktats som för…
Denna forskning borde läsas av ALLA förtroendevalda som kommer att fatta beslut om kommande vindkraftsinvesteringar. Dela därför gärna inlägget via era egna sociala kanaler som Facebook och Instagram. Uppe på sidan finns tre små punkter. Om man klickar på dem så hittar man texten
"dela inlägg".