top of page
Skribentens bildChrister Käld

1/13 Fakta om JORDENS KLIMAT

Under större delen av jordens historia har det varit cirka 10 °C varmare än idag.




Enligt en rekonstruktion av jordens temperatur under de senaste 4 miljarder åren befinner sig jorden nu i en av de kallaste perioderna i sin historia. Ingen geologisk period har varit så kall så länge som vår nuvarande , kvartärperioden ( Quaternary i figuren ), i minst 250 miljoner år.

Temperaturvariationer på mer än 10 °C i båda riktningarna har varit vanliga.

Sett i samband med miljontals år av jordens historia verkar vår senaste ökning på dryga 1 °C minimal. Det registreras knappt som en blip på diagrammet. Om vi använder jordens medeltemperatur under de senaste 600 miljoner åren har vi upplevt 50 miljoner år i rad med temperaturer långt under genomsnittet.

Dinosaurierna dök upp mitt i Trias för 230 milj. år sedan och fanns på jorden fram till för 65 milj. år sedan ( slutet av Krita ). Under den perioden, den varmaste under jordens historia, var det enorm grönska och rikt djurliv.

Varför dog de inte av värme och extremväder utan överlevde och levde förmodligen gott? Varför vissnade inte det gröna bort - i värmeböljan? Källa :

https://co2coalition.org

93 visningar3 kommentarer

3 Σχόλια

Βαθμολογήθηκε με 0 από 5 αστέρια.
Δεν υπάρχουν ακόμη βαθμολογίες

Προσθέστε μια βαθμολογία
Christer Käld
Christer Käld
06 Ιαν

Jo Scoteses nya graf kunde naturligtvis vara ett bättre alternativ här men den borde i så fall göras mera tittarvänlig. Som den ser ut i "din version" är den alldeles för råddig för att visas i denna blogg. Den skiljer sig lite från den "förenklade" versionen jag använde men i stort skulle min text passa för bägge graferna. Min fråga är : vad i min text är villfarelse som du påstår? Vad är det som inte stämmer? Vilka sakfel finns som har relevans till text/bild?

Det blev ett långt kapitel för att komma fram till att inlägget är körsbär, gammal, förvillarklyschig, förvanskad skåpmat och en gnutta antydd halmgubbe. Detta får dock stå för dig.


Att jorden under långa perioder har…

Μου αρέσει
Άγνωστο μέλος
07 Ιαν
Απάντηση σε

Ska ännu tillägga att "skåpmat" handlar om att inlägget återanvänder formuleringar och frågeställningar som cirkulerat på nätet i decennier och som alltså inte varit av den digniteten att de lett någonstans. Det är som att springa in i samma återvändsgränd gång på gång på gång. Och ännu...

Huruvida Scoteses nya resultat håller framöver får man se. Det kan - precis som alla övriga granskningsbara studier - justeras lite hit eller dit vartefter nya proxydata tas fram och empirin får råda. Scotese är förstås inte ensam inom området.

Μου αρέσει
bottom of page