top of page
  • Skribentens bildChrister Käld

8/13 Fakta om JORDENS KLIMAT

För mänsklig utveckling är varmare bättre än kallare

Innan klimatvetenskapen blev politiserad kallades varma perioder av forskare för "klimatoptima" eftersom för nästan alla arter på jorden är varmare bättre än kallare. De mest dramatiska framstegen i civilisationen har ägt rum under de senaste fyra varma perioderna – inklusive vår egen. Framstegen inom vetenskap, teknik och konst har varit direkt kopplade till varmare väder.Uppvärmningen, som möjliggjorde ett överflöd av mat, befriade befolkningen från dess upptagenhet med daglig överlevnad för att göra andra saker. Det ledde till kulturell utveckling, något som var omöjligt under de kalla perioderna.

Av figuren kan man se att temperaturen dalat stegvis neråt från medeltidens värmetopp 1300 f.kr. till den " Lilla Istiden" 1800. Hade den trenden fortsatt hade vi varit på god väg in i nästa istid. Lyckligtvis hände något i naturen som fick hjälp av mänskliga utsläpp av CO2 och vi fick det varmt och skönt igen.

Dessa blomstrande värmeperioder följdes av sjunkande temperaturer med namn som den grekiska medeltiden, den mörka medeltiden och den lilla istiden. Det var tider av stor förtvivlan när jorden störtade in i en global nedkylning med missväxt, svält och massavfolkning. Dåliga saker händer under kalla perioder, mycket dåliga saker.

Dessa data kommer från iskärnor på Grönland där temperaturerna är extremt kalla.


För de senaste 10.000 åren finns det temperaturfakta baserat på isborrkärnor från Grönland. (GISP2 Ice Core) som säger att:


Jämfört med i dag var det varmare under: -Det Holocena Optimet -Medeltida Värmeperioden -Romerska Värmeperioden

-Bronsåldern(= Minoan Warming) Alla perioder utan möjlig påverkan av fossil koldioxid. Grafen ovan visar även på en för klimatvetenskapen väsentlig aspekt : Värmeperioderna tycks ha en periodicitet på ca 1000 år ! Det är helt i sin ordning att vi har en värmeperiod JUST NU ! Men vi ser också en mera allvarlig trend. Sedan Bronsålderns värmetopp 1500 år f.kr. har temperaturen stadigt gått neråt, trots tre värmetoppar. Grafen i vår bild slutar med en lång och kall period, lilla istiden. Vår nuvarande värmetopp som började vid inledningen av 1800- talet har troligen nått sin kulmen ... eller gör det snart. Har vi en ny "lilla istid" ännu djupare och kallare än den förra framför oss? Trenden pekar tyvärr åt det hållet. Borde vi satsa våra miljarder på att hålla kvar värmen så länge som möjligt i stället för att ta bort den så fort som möjligt?


Källa: https://co2coalition.org/
55 visningar3 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page