top of page
  • Skribentens bildChrister Käld

EU:s klimatarbete knakar i fogarna

Gårdagens nyhet var att EU jobbar allt mer i motvind med sitt klimatarbete.

De tuffa klimatmålen och planerna på att nå dem börjar få folk att reagera och tänka till. Inte en dag för sent. Detta är vad många klimathotsskeptiker bara väntat på. Den dagen visste många att skulle komma och vi har antagligen bara sett början.EU skärper tonen Bönderna har nu börjat protestera. Vem står härnäst på tur? Vad gör EU? Jo kommissionen inser att motståndet växer och då skärper de bara sina mål genom att lägga ett tufft "mellanmål". Nu gäller delmålet att utsläppen skall bort med 90% till 2040.

Det är inte långt dit och utsläppen bara fortsätter att öka. Var finns realismen?

Det blir ännu tuffare. Folk börjar inse att målen är orimliga och att förverkligandet av dem gör det svårare att överleva. Det leder till ännu mera problem. Vi på klimatbloggarna har redan länge varnat för det.


Så här skriver man på några nyhetssidor:


I dag, tisdag, har Europeiska kommissionen lagt fram ett förslag om att EU ska satsa på att minska sina utsläpp med 90 procent jämfört med utsläppen år 1991. Mållinjen är år 2040.

Det allmänna målet faller inom ramarna för de rekommendationer som EU:s klimatexperter gav kommissionen, men en del av rekommendationerna gällande jordbruk har skrotats.

Enligt tidigare uppgifter var den ursprungliga planen att jordbruken år 2040 skulle ha minskat sina koldioxidutsläpp med 30 procent jämfört med år 2015. Bland annat detta har lett till att bönder protesterar runt om i Europa, och i och med det har kommissionen valt att stryka den planen från det slutgiltiga förslaget. Omni:

Samtidigt som EU presenterade sin nya klimatplan demonstrerar lantbrukare över hela Europa för bättre förutsättningar, skriver Politico. I den ursprungliga EU-planen fanns det med ett förslag om att halvera mängden bekämpningsmedel i jordbruket till år 2030 men när planen presenterades var förslaget borta.

”En gåva till lantbrukarna”, skriver tidningen.


Svenska Dagbladet:

För att klara målen vill EU-kommissionen öka takten i utbyggnaden av förnybar energi.

Det kommer att bli tuffare för Sverige att klara klimatmålen. Det blir resultatet om EU-kommissionen får igenom sitt förslag om tuffare mål för 2040. Men miljöorganisationerna vill se ännu mer. SVT: Kommissionen ville gå längre

Enligt läckta dokument hade EU-kommissionen dock tänkt gå längre, där de bland annat ville förbjuda fossila subventioner och att jordbruket minskar utsläppet av metangas.

Men det vågar man inte. Man lägger fram det här förslaget väl vetandes att EU:s klimatpolitik jobbar i motvind – missnöjet växer, säger Erika Bjerström.

EU:s nya klimatmål kan riskera en form av kulturkrig i Europa om klimatpolitiken, menar Erika Bjerström. Bjerström sade också i en intervju i SVT:s Aktuellt i (6.2) att högerpolitiska vindar växer i Europa och att de inom kommissionen planerar ett gemensamt drag MOT den klimatplan som EU vill införa. Folket börjar komma till den gräns när de inser vart bussen är på väg.


Kanske det finns ett ljus i tunneln ändå för oss som sedan länge har insett att EU:s klimatmål är omöjliga, onödiga, saknar effekt, saknar vetenskapliga stöd och borde snabbt grävas ner i en grop.


Christer Käld

554 visningar13 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page