top of page
  • Skribentens bildChrister Käld

Gammal vikingaled hittad när isen smälter

Det har varit varmt förr också. När glaciärerna smälter hittas artefakter som berättar att vikingarna på 1000-talet hade en "motorväg" rakt över de norska fjällen. Det visar ett forskningsteam i sin video just producerad av BBC.
Bara för några år sedan var här is som legat i flera hundra år:
Nu kan man konstatera att det funnits en rutt här på denna plats ända från 200-talet. Här har man hittat bl.a. järnskrot från häst/renkärror :... 1300 år gamla skidor och pjäxor från bronsåldern :
... en tunika från 300-talet :


Man har hittat föremål här som är 6000 år gamla. Vad säger det?

Tydliga bevis på att det flera gånger under Holocen varit så varmt att Norges glaciärer varit helt borta, alltså minst lika varmt som i dag. En intressant iakttagelse är att föremålen hittats från de tidsperioder som förknippas med kraftiga värmeperioder på jorden som Romartiden ( ca år 0 ) och Medeltiden ( ca år 1000 ) när det de facto var varmare än i dag. Igen ett stöd för en värmeperiod vart 1000:nde år alltså. Det medger ju dock inte IPCC.

Hur skall vi då förstå en sån här notis ( YLE ) :Arkeologerna i videon och EU:s experter gör helt olika bedömningar. Någon har fel!

128 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page