top of page
Skribentens bildChrister Käld

Kall rapport september / 2024

Snö- och köldrekord har redan börjat märkas inför vintern på norra halvklotet. Vad har vi att vänta?



Christian Freuer


Även om den kommande vintern på norra halvklotet redan kastar sina första skuggor, ligger fokus fortfarande på södra halvklotet. Speciellt i Republiken Sydafrika verkar det vara riktigt extremt, landet dyker upp flera gånger i nyheterna. Detta ignoreras förstås i MSM – där kom man med ett reportage om en rekordvarm sommar i sydöstra Europa. Tja, båda är väder och inte klimat...


Nyheter från 23 september 2024:


Kraftiga snöfall i september i Sydafrika

Exceptionellt kraftiga snöfall täckte Sydafrikas högre höjder på lördagen, vilket gjorde att bilister fastnade i snödrivor som var upp till 2 meter höga i vissa delar av landet.

Stormen, som är en av de våldsammaste på senare tid, drabbade flera provinser, bland annat Östra Kapprovinsen, KwaZulu-Natal, Free State och Gauteng. Den avgiftsbelagda vägen N3, en stor motorväg mellan Johannesburg och Durban, stängdes av från Estcourt i KwaZulu-Natal till Harrismith i Fristaten, eftersom den djupa snön gjorde vägarna oframkomliga.


Processen var så extrem att den till och med letade sig in i den alarmistiska bloggen wetteronline.de, här.



Den senaste tidens kyla och snöfall i Sydafrika verkar bara vara en försmak av vad som komma skall.

De senaste JRC-körningarna simulerar en betydande framryckning av antarktisk luft som sveper över landet senare i veckan, med kylan som sträcker sig ovanligt långt norrut till Moçambique, Zimbabwe, Botswana och Namibia, och till och med Zambia och Angola.

Följande snökarta över Södra Afrika (electroverse.space/climate – fritt tillgänglig) visar att detta snöfall på våren (röd linje) saknar motstycke i modern tid (data fram till 2005):




Att sådana ovanliga kallfronter håller i sig bidrar till en av de mest betydande köldknäpparna på årtionden i södra Afrika, och både ekonomin och jordbruket måste förbereda sig för ytterligare utmaningar.

______________________

Rekordstor ökning av havsisen i Arktis

Det ser ut som om det veckolånga stillaståendet av havsisen vid polerna är över, och till ingens förvåning visar återupptagandet av data på en rekordtillväxt för september månad.


Havsisen i Arktis växer för närvarande i en anmärkningsvärd takt och har satt nya rekord i detta avseende under de tre första veckorna i september. För första gången i historiens historia har Arktis havsisyta vuxit med mer än en miljon kvadratkilometer under denna period.

Diagrammet nedan visar den oöverträffade tillväxten för den här tiden på året i satellitdata som går tillbaka till slutet av 1970-talet:



Havsisen i Arktis har nu också nått sitt årliga minimum (4 280 miljoner km² den 11 september). Dess omfattning var större än 2007, 2012 (26 % högre), 2016, 2019, 2020 och 2023.

De två "varmaste åren i historien" (> +1,5 °C) hade ingen effekt på Arktis havsis.




Som visas i bilden: artikeln publicerades för 12 år sedan. Enligt detta skulle Arktis ha varit isfritt senast 2016. Cap Allon kan inte låta bli att göra denna kommentar:

Naturligtvis kommer dessa "goda nyheter" inte att nämnas i media.


———————————-

Nyheter från 25 september 2024:

September-snö i Lappland

Lappland vaknade på tisdagsmorgonen med säsongens första snö. I Kilpisjärvi i Enontekis föll 3 cm – det första snöfallet i Lappland brukar falla i oktober.

Enligt Meteorologiska institutets kriterier ska minst en centimeter snö uppmätas på marken vid en väderstation senast klockan 9 på morgonen för att flingorna officiellt ska erkännas som "första snö". Kilpisjärvi har lätt nått denna tröskel.

I övriga områden i nordvästra Lappland förekom kraftigt snöblandat regn, vilket gjorde att vintern blev allt intensivare.

Mer snö väntas under onsdagen.

En ny tidig vinter i Norden väntas. I fjol kom snön i oktober och den lämnade kvar till våren.


———————————-

Oktobersnö i de australiska alperna

Fler nyheter från södra halvklotet: Australien är också på god väg att få ett eller två ingrepp av kall luft i Antarktis.

Temperaturen kommer att sjunka med 20 °C inom 24 timmar när en antarktisk luftmassa täcker större delen av kontinenten:



Kallfronten kommer att föra med sig regn för många människor i sydost och kraftigt snöfall till de högre höjderna i regionen.

I Sydney kan topparna sjunka till 10 °C på torsdag eftermiddag. Bureau of Meteorology (BoM) har varnat för att detta kan leda till kraftiga regn och översvämningar i norra New South Wales.

Starka sydliga vindar från Antarktis kommer att blåsa iskall luft till Tasmanien, Victoria och New South Wales, vilket sänker snögränsen till under 1 000 meter i Victoria och nära havsnivån i Tasmanien.

Snöfall väntas också i alpina områden som Cooma, Jindabyne och Southern Tablelands.

Snön förväntas hålla i sig in i oktober, vilket är relativt sällsynt för Australien. Det återstår att se hur djupt ansamlingarna kommer att nå och hur djupt flingorna kommer att falla, men nya rekord är definitivt inom räckhåll.

———————————-

Nyheter från den 26 september 2024, denna gång mer i form av en panoramavy:

Snö på båda halvkloten

Medan skidsäsongen går mot sitt slut på södra halvklotet, börjar den på ett imponerande sätt på norra halvklotet.

Först söder om Australien. Där trodde man att säsongen var över och Perisher, landets största skidort, stängde tidigare än planerat efter att den kvarvarande snön smält. Men den här veckan närmar sig den överraskande våren, med snö som väntas falla i Tasmanien och på topparna i Victoria och New South Wales i slutet av september/början av oktober.

Nya Zeelands skidorter håller ut och kämpar med fluktuerande temperaturer som leder till klassiska frys-töförhållanden. Mt. Hutt har det högsta snötäcket i landet, medan Cardrona och Coronet Peak kan hålla över 90 % av sina skidorter öppna.

Snön i Australien och Nya Zeeland är fortfarande stabil efter rekordnivån i mitten av september:


Snötäckets utbredning i Australien och Nya Zeeland [electroverse.space/climate]

Sydamerika

Sydamerika, som Chile och Argentina, har också sett de senaste snöfallen, vilket avrundar en av de bästa snösäsongerna i mannaminne.

Valle Nevado i Chile förlängde verksamheten till slutet av oktober på grund av kraftigt snöfall under året. Chapelco i Argentina, som för närvarande har det högsta snötäcket i världen, är fortfarande i drift.

Nordamerika

Även i Nordamerika är förväntan på säsongen stor, eftersom de första snöfallen i bergen är rikliga och utbredda - som på Crested Butte i Colorado, där 15 cm snö föll i går (25 september):



———————————-

Havsisen i Arktis försvinner inte

"Om det varmaste året som uppmätts inte kan producera isfria förhållanden i september, när ska det annars hända?" frågar zoologen Dr. Susan Crockford.

Preliminära uppskattningar tyder på att minimitäckningen år 2024 kommer att vara ≈4,28 miljoner km² (en siffra som ska bekräftas i början av oktober). Det betyder att trenden har varit nära noll i 17 år, vilket motbevisar det vanliga påståendet att stigande CO₂-nivåer leder till en minskning av havsisen.

Sedan augusti 2007 har koncentrationen av CO₂ i atmosfären ökat från 382,2 till 419,7 miljondelar, och de globala CO₂-utsläppen kommer att öka från 31,1 miljarder ton till 37,1 miljarder ton 2021, medan sommarhavsisen har förblivit anmärkningsvärt stabil, förklarar Dr Crockford.

År 2015 hävdade den framstående klimatforskaren Neil Swart (och hans kollegor) att nolltrenden vid den tiden (2007 till 2013) berodde på naturliga fluktuationer. Även om deras modeller erkände möjligheten av en 14-årig platt trend (2007-2020), ansåg de att detta var osannolikt. Att denna paus nu har utökats till 18 somrar (fram till 2024) visar att deras modellering är helt fel.

Trenden visar en nästan platt linje som, i en rationell och ärlig värld, borde motbevisa den långvariga uppfattningen att CO₂-nivåer är den främsta orsaken till Arktis havsis. Syftet var att tysta alla farhågor om en förestående "dödsspiral" som skulle leda till utrotning av isbjörnarna – som nu blomstrar (antalet isbjörnar är så stort att invånarna på Grönland och Island måste skjuta några av dem för sin säkerhet).

"Kommer [experter] någonsin att erkänna den 17-åriga nolltrenden för sommarhavsisen, eller kommer de för alltid bara att dra en rak linje från 1979 och insistera på att sommarhavsisen fortfarande minskar?" frågar Dr Crockford.


"Allvarligt talat, om det 'varmaste året någonsin' inte kan leda till 'isfria' förhållanden i september och den länge förutspådda svälten av isbjörnar, vad kommer då att hända härnäst?"


———————————-

Nyheter från den 27 september 2024:

Stark kylning i Europa

I stora delar av Europa, särskilt i Central- och Västeuropa, har september hittills varit sval, med rekordstora mängder snö på topparna – ett tillstånd som kommer att fortsätta in i slutet av månaden och in i oktober.

Kontinenten förbereder sig för ännu en tidig smak av vinter. En stark kallfront kommer att nå Skandinavien, Storbritannien, Frankrike och Tyskland och få temperaturerna att sjunka långt under de vanliga värdena för slutet av september:



Denna avkylning kommer att åtföljas av ännu mer snö, med de senaste GFS-körningarna som ackumulerat långt över en meter snö på topparna, särskilt i Skandinavien och Alperna, utöver de 2,5 meter som föll i Österrike förra veckan.



Christian Freuer


718 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page