top of page
Skribentens bildChrister Käld

NOAA reviderar ned sina februariutsikter för Europa


Vi får hela tiden höra hur vi alla förväntas tro på modeller – även de som bygger på mycket komplexa, dåligt förstådda system som väder och klimat. Sällan ser vi att de fungerar.



Man vill ju sååå gärna att det skall visa gult, helst rött på kartan. Den 22 december förra året förutspådde National Weather Service (NWS) en varmare februari än normalt för Europa i februari 2024:




Nu, kanske efter den för dem HELT överraskande polarköld som svept in över Skandinavien, har de plötsligt korrigerat den ( korrigeringen gjord 11 januari ):



Det är ju fördelen med klimatmodeller att vartefter man ser att de inte kommer att uppfylla verkligheten så kan man ju ändra i sina parametrar.

De hinner ännu ändra denna karta innan Februari. Vi får väl se?


Alla Europas tidigare prognostiserade medeltemperaturer i februari har kylts ner. Nu ser det ut som att februari kommer att bli nästan normal. Betyder det att vi kommer att avvakta med vårens projekt? Svaret är förstås att ingen vet.

Dessa säsongsprognoser förändras som en vindrutetorkare.


Varför slår dessa prognoser ofta fel? Det beror på att prognosmakare förstår väldigt lite om det komplexa vädersystemet och därför är modellerna felaktigt inställda, och därmed fortfarande har en mycket lång väg att gå innan de kan anses vara användbara.

Hur är det med de tillfällen då National Weather Service har rätt?

Kanske den närmaste sanningen är att de hade tur.


När allt kommer omkring finns det en 33% chans att ha rätt bara genom att gissa. Du kan bara välja mellan varmare än normalt, kallare än normalt eller nära normalt.

Och hur är det med klimatmodellerna? Dessa är ännu mer komplexa, och klimatsystemet är fortfarande mycket dåligt förstått – trots vad forskarna hävdar. Därför kan man inte där heller komma närmare än: liten sannolikhet - sannolikt - stor sannolikhet

Och ändå trots denna otroligt grova indelning så SLÅR DE FEL.


Klimatmodeller är dessutom mycket dåliga på att förutsäga hur en region kommer att se ut om 30 år. Man kan fråga sig varför de överhuvudtaget använder dem då?


Men de gör en sak ganska bra: de lägger ut domedagsscenarier och skapar rädsla.

279 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commenti

Valutazione 0 stelle su 5.
Non ci sono ancora valutazioni

Aggiungi una valutazione
bottom of page