top of page
  • Skribentens bildChrister Käld

Svampar i jorden bromsar den globala uppvärmningen

Om du är en av de många personer i år som fastnat för den postapokalyptiska serien ”The last of us”, så kanske svamp är det sista du ser som en räddning för mänskligheten. I serien är det ju nämligen en viss sorts svamp (cordyceps) som tar över människors kroppar och orsakar en pandemi som utplånar den moderna civilisationen.

Men enligt den senaste forskningen i verkligheten så kan mikroorganismer, som bakterier och svampar, utgöra en lösning på klimatkrisen. Eller en av flera lösningar åtminstone. Organismernas förmåga att anpassa sig till varmare temperaturer och lagra kol i marken kan nämligen sakta ner den globala uppvärmningen.


Svampar väldigt anpassningsbara

Det är forskare från Lunds universitet som i en ny studie har undersökt jordprover från hela Europa, i temperaturer som sträcker sig från tre minusgrader till 18 plusgrader.


Och deras prover visar att bakterier och svampar som finns i jordarna är väldigt bra på att anpassa sig till det klimat de befinner sig i för sin tillväxt och ”andning”. Och de klarar också av att anpassa sig till förändringar i temperatur. Bakterier är dock känsligare än svampar för temperaturförändringar.

Carla Cruz Paredes är biologiforskare vid Lunds universitet och säger i en artikel på universitetets hemsida att forskare under flera decennier har forskat på om mikroorganismernas förmågor är positiva i kampen mot den globala uppvärmningen, eller ej.

– Vi kan nu slå fast att så är fallet, och att organismerna faktiskt kan försvaga klimatuppvärmningen, säger Carla Cruz Paredes – som vidare menar att mikroorganismer i jorden kommer att spela en nyckelroll i regleringen av klimatet.

Lagrar kol i marken

För att minska den globala uppvärmningen är det nämligen nödvändigt att öka markens förmåga att lagra eller binda kol och att minska kolavfallet till atmosfären.

Och resultatet av forskningen visar att mikroorganismernas varierande känslighet för tillväxt och andning vid olika temperaturer, och mellan bakterier och svampar sinsemellan, kommer att påverka kolbalansen mellan jorden och atmosfären. Och därmed påverkar de även jordens ”feedback” på uppvärmningen av klimatet. Källa: Lunds universitet

10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page