top of page
  • Skribentens bildChrister Käld

En elmarknad som löper amokVart är vår elmarknad på väg? Från att ha varit stabil och pålitlig, där våra hushåll och företag kunnat planera in kostnaden för sin elräkning många månader framåt, har vi nu ett volatilt och osäkert system att leva efter. Hur blev det så här?

Vart försvann stabiliteten? Det är något som har gått riktigt fel då man ena dagen blir uppmanad att brassa på och andra dagen hålla igen. Vart försvann vårt pålitliga elsystem?

Frågar man politiker eller ansvariga på elbolagen skjuts ofta skulden på Putin. De stängda kranarna och sanktionerna är roten till det onda.

Problemet är att det här inte är riktigt hela sanningen. Europa marscherar, med Tyskland och Sverige i täten, mot ett elsystem som lamslår marknaden. I grunden är det ofta usel energipolitik som ligger bakom där priset på el fluktuerar hejvilt på börsen.

Det är knappast ett hållbart läge på långsikt, även om det finns kortvariga vinnare som kan kamma hem stora pengar på att speku­lera i energi på börsen. Det kan gynna privatpersoner med spotpris genom att handla till extremt låga elpriser men är det tänkt att elmarknaden skall bli som aktiehandeln att det handlar om att vara ute vid exakt rätt tid? I långa loppet är ändå för låga priser inte endast ett problem för elbolaget, utan blir ett problem för hela samhället. Osäkerheten och de snabba förändringarna är och förblir ett stort problem, speciellt för företag som har stor elproduktion.
Bygger det förnybara på lösan sand? Förnybart är det som råddar till det hela och som skapar problemen. Det finns ingen orsak att hymla om det. Förnybart i form av vind- och solenergi är och förblir en gökunge i ett elsystem, så länge det saknas teknik för att lagra energi tillräckligt billigt och i den massiva skala som behövs för att det ska fungera. Det är långt dit. Varför börja bygga upp huset innan man har löst problemet med grunden?

Det blir också helt fel när man försöker sig på en illusion av marknadsekonomi på elmarknaden. Marknadsregleringar är inga lösningar eftersom slutpriset ändå ska bestämmas på marknadsmässiga villkor enligt lagen om utbud och efterfrågan på en börs.


De olika energislagen är ju inte ens på samma­ startlinje i dag. Vissa är subventionerade från början, som vindkraften och en del andra förnybara. Andra straffas hårt för att tvingas bort från marknaden som de fossildrivna och i viss mån kärnkraften ( i Sverige ). De som till exempel inte strikt uppfyller kriterierna på att vara förnybara har länge kämpat i politisk motvind medan just precis vindkraften favoriserats ensidigt och har medvind. Är det rätt tänkt? Vad händer med vindkraftverken och dess utbyggnad när subventionerna trillar bort? Vem träder till när de ekonomiska problemen börjar komma? Vi har ett bra exempel i Sverige. Där skulle kärnkraften straffskattas bort, trots att den skulle ha kunnat bidra rejält till att uppbevara stabilitet. Helt fungerande kraftverk skrotades. Och hur var det i Tyskland? Politiska vindar fick staten att avsluta ALLT som hade med kärnkraft att göra. Många menar nu att om Tyskland ­hade satsat samma summor man nu lagt på förnybart på att i stället bygga nya kärnkraftverk, då ­hade landet för flera år sedan haft en stabil och pålitlig elmarknad, ett stort föredöme för oss andra. I stället valde man att helhjärtat gå in för vindenergi som nu vållar stora problem. Den är ojämn och räcker inte på långt nära till. Därför importeras gas och gamla kolkraftverk tas i bruk igen. Från att ha varit ett föregångsland vad beträffar energi har det nu blivit ett varnande exempel.

Vem tar helhetsansvaret? Vindkraften har aldrig behövt ta något ansvar för helheten. Vindkraften levererar godtyckligt och periodvis. Helt utan koppling till det faktiska ­behovet. Någon annan får så lov att skjuta till med ­något då det inte blåser. Om inte blir det mörkt. När det är som kallast på vintrarna är vinden noll. När vi behöver elen som bäst är vinden noll. Då stiger priserna. Rejält! Sedan när värmen kommer kommer också ofta blåsten. Då snurrar de ordentligt men till vilken nytta när elpriset då sjunker t.o.m. till ett negativt pris. Då kan man ju inte sälja ?


" Det verkar heller inte finnas någon myndighet som tar något helhetsansvar för att det ska skapas ett mångsidigt, stabilt elsystem. Det här ska marknaden få sköta fritt. Kan de det?

Problemet är att systemet skapats på politiska och ideologiska grunder där kopplingen till marknaden saknas. En marknad som saknar de verktyg som behövs och en myndighet som inte vill eller kan ta ansvar ", säger Marcus Jansson i ett inlägg i tidningen Österbottens tidning.

Pålitlig el i stället för osäker Det som skulle behövas är en jämn förut­sägbar tillgång till rimligt prissatt energi.

Här har vi väl problemet i ett nötskal. Visserligen har vi kvar kärnkraften och många är smått avundsjuka på oss i Finland som byggde Olkiluoto 3 i rätt ögonblick men utvecklingen framåt ser inte bra ut. Med en ensidig satsning på s.k. förnybart hamnar vi snart i samma båt som Tyskland och delvis Sverige, men där har ju regeringen nu slagit fast en rejäl satsning på kärnkraft så lite ljusare framtid har de att se fram emot. Men stackars Tyskland. De kommer att få en jobbig vinter.

Så billigt kan det inte vara att till och med vindkraftsbolagen går back. Det florerar rykten om att det inte är så många vindkraftsbolag som går med vinst i dag och många företag bakom går i konkurs. Kommer vindkraftverk utan subventioner alls att bli lönsamma? På sikt leder det här till att ingen investerar i någonting alls, allra minst i till exempel kärnkraft som är dyrt att bygga och tar lång tid men som dock levererar oberoende av väder­ och vilken tid på dygnet som helst. Det är dylik­ energi som nu behövs i Europa.

Men vem vågar satsa när ett plötsligt politiskt beslut kan omkullkasta allt? Tillbaka till stabilitet.

Dagens utveckling är ohållbar i längden.94 visningar4 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page