Svensk forskare säger att det sprids överdrivna larm nu om att Golfströmmen kommer att kollapsa. Anna Wåhlin, professor i oceanografi har själv just avslutat en forskningsresa till Svalbard där hon noggrant undersökt detta om det alls finns några tecken på kollaps eller inte.
Detta är del 2 i serien om Golfströmmen
Expedition åkte till Svalbard för att undersöka Golfströmmen
– Är man intresserad av att ta reda på om Golfströmmen kommer att stanna av, då måste man forska här, säger Anna Wåhlin, professor i oceanografi på Institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet.
Det som sker vid Svalbard under ytan är av största vikt om man vill studera Golfströmmen.
Ombildningen av de olika vattenmassorna är viktig för att den globala havscirkulationen ska fungera – in med varmare ytvatten, bort med kallare djupvatten.
– I Svalbard vill vi spåra vad som händer när vattnet blir tillräckligt tungt för att börja sjunka och bilda djupvatten. Vi kommer undersöka salthalt, temperatur och syrgashalt och följa djupvattnets väg ut från det inre av Storfjorden, ut på kontinentalsockeln och tillbaka in i Nordatlanten. Vi vill ha en siffra på hur mycket djupvatten som bildas och varför det bildas så mycket, sade Anna Wåhlin som var expeditionsledare på forskningsresan i augusti. Artikeln publicerades på Göteborgs universitets hemsida
Storfjorden viktig del av Golfströmmen
Storfjorden på Svalbard är speciell i avseende vad gäller djupvatten. Här skapas det nämligen mycket havsis genom att saltvattnet fryser till; framför allt på vintern, men också en del på sommaren. Och när saltvatten fryser, så bildas iskristaller bestående av sötvatten, vilket gör att saltet pressas ut och blir kvar i havsvattnet – som alltså blir ännu saltare och därmed tyngre menar Wåhlin.
Storfjorden på Svalbard liknar mer ett havsområde än en fjord. Den ligger mellan Spetsbergen i väster och Edgeøya, Barentsøya och Tusenøyane i öster.
Foto: Norsk Polarinstitutt
Forskarna kunde sedan med hjälp av R/V Skagerak följa djupvattenströmmen i tio dagar och tog prover dygnet runt. Fartyget åkte en halvtimme, stannar därefter en timme för att ta vattenprover med CTD, och fortsatte sedan vidare.
Här syns R/V Skagerak på ett uppdrag i Bottenviken 2023
... och vad kom man fram till ?
Inga tecken på försvagad Golfström
Larmen om att golfströmmen håller på att kollapsa är överdrivna. Det menar nu de forskare i Göteborg som under sommaren studerat fenomenet på nära håll.
– Vi kommer inte veta det förrän om 100 år, men vi ser inga tecken på det ännu, säger Anna Wåhlin, .
Kommer Golfströmmen att stanna?
– Nej, det finns ingenting som tyder på att Golfströmmen kommer att stanna. De drivkrafter som driver den har inte ändrats, det vill säga vindsystemen i Nordatlanten samt djupvattenbildningen i norr, och de långa tidsserier som finns visar ett stabilt strömsystem som har vissa variationer, säger Wåhlin
Prover har tagits i flera år
Bland annat är det temperatur, salthalt och syrenivå i vattnet som intresserar forskarna. Liknande prover har tagits i närmare 30 år, framförallt av norska forskare. Men trots att det omfattande analysarbetet bara påbörjats vill Anna Wåhlin inte skriva under på det som flera så kallade modellstudier larmat om de senaste åren – att golfströmmen skulle vara nära att kollapsa.
– Vi ser inga tecken på det ännu. Modellstudier är inte bättre än den data de jämförs med, säger hon.
Men är du inte rädd att gå ”klimatförnekarnas” ärende när du tonar ner riskerna?
– Jo, det är jag. Det är väldigt tråkigt och det vill jag inte. Jag är inte någon klimatförnekare och det tror jag inte någon forskare är – om man menar någon som förnekar att vi påverkar vårt klimat. Men samtidigt tycker jag inte att man ska skrämma upp folk i onödan.
”Påverkar hela världen”
Hon hoppas nu att expeditionens data ska bidra till bättre och mer exakta modelleringar av tänkbara framtidsscenarion. Samt till mer kunskap generellt om golfströmmen. För trots att den är så viktig för vårt klimat är det fortfarande mycket vi inte känner till.
– Den påverkar hela världen och vi vet ännu inte riktigt hur den fungerar, säger Anna Wåhlin.
Christer Käld
Comentários