top of page
  • Skribentens bildChrister Käld

Grön energi i kaos... projekt som skjuts upp, nedskalning på gång


Europas största gröna energiproducent minskar drastiskt expansionsplanerna för vind- och solenergi. Det dras ner på alla fronter nu. Motståndet växer och det blir svårare att få stöd för sina satsningar. Investerare blir mera försiktiga.


Europas ledande producent av grön energi, Statkraft, har drastiskt nedtrappning på gång av planerna på nya vind- och solkraftverk – på grund av sjunkande elpriser och stigande kostnader, rapporterar Tysklands online-blackout News, en ledande sajt för oberoende tyska energinyheter.


Enligt bolagets vd, Birgitte Vartdal, har marknadsförutsättningarna blivit svårare i takt med att bolagets ambitiösa mål för Vindkraft och solkraft ifrågasätts nu.

Statkrafts nya mål är 2 till 2½ GW i stället för ursprungligen planerade 4 gigawatt per år.

"Inom sektorn för havsbaserad vindkraft planerar koncernen nu en total produktion på 6 till 8 GW. Det ursprungliga målet var 10 GW, säger Blackout News.


Nedtrappningen följer andra europeiska länders planer på att minska expansion, inklusive det danska energibolaget Ørsted, som "har sänkt sina mål med mer än 10 GW" och har också "avbrutit två havsbaserade vindkraftsprojekt i USA och redovisade nedskrivningar uppgår till 28,4 miljarder danska kronor (cirka 3,8 miljarder euro)."


Portugals största energileverantör, Energias de Portugal (EDP), har också minskat sina investeringsplaner – på grund av den "försämrade marknadsmässiga villkor." Dessutom har den franska energileverantören Engie tidigare skjutit upp utvecklingen av vätgasprojekt.

Ledande tjänstemän skyller på att projekten har blivit "mycket mer utmanande" och erbjuder "ingen relativ avkastning".


Som ett resultat av detta har tillverkare av sol- och vindkraftsutrustning sett deras värden rasa och ESG-aktiefonder har "nyligen drabbades av utflöden på 38 miljarder dollar", rapporterar Blackout Nyheter.


Som en filt ligger också osäkerheten vartåt EU-politiken går efter valet. Den högerdominerande kraften har ju accentuerat en återhållsamhet i klimatsatsningar och det skulle drabba den gröna given i stor utsträckning som i nuvarande situation är mycket beroende av subventioner och kreditgarantier.


Blackout News drivs av en oberoende och opartisk liten Grupp av ingenjörer med erfarenhet av energihantering.
849 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page