top of page
  • Skribentens bildChrister Käld

Hälften av tyska elbilsköpare ångrar sitt köp eller leasing

Att det går trögt på elbilsfronten har det funnits många notiser om men nu läser man också om att kunder som redan köpt är missnöjda. Elprisnivån är den främsta orsaken.
Många tyskar ångrar sina köp eller leasing av en elbil och tyskarna överlag är alltmer ovilliga att överväga dem.Försäljningskurvorna slaknar – ingen snabb återhämtning i sikte


En återhämtning i efterfrågan är osannolik under innevarande år. "Vi ser en ökande osäkerhet på marknaden när det gäller upptrappningen av elektromobilitet", citerade den tyska nyhetsbyrån trafikexperten Constantin Gall från konsultföretaget EY.Utan subventioner - inga köp alls


Kunderna skulle tvivla på elbilarnas framtidsutsikter om politikerna inte var villiga att subventionera dem. Reinhard Zirpel, ordförande för Association of International Motor Vehicle Manufacturers (VBIK), såg det på samma sätt: "BEV-segmentet lider för närvarande av en förtroendekris, som främst orsakades av det kortsiktiga beslutet att avskaffa elbonusen."


Hos biljätten Volkswagen är det däremot mer optimism. "Euforin i början följs av en paus, och sedan kommer den stora tillväxten", sade Carsten Intra till nyhetsbyrån Reuters på tisdagen (7 maj). Intra är chef för Volkswagens dotterbolag VWN. Även om den nuvarande diskussionen om teknikens öppenhet inte är till någon hjälp, bör elektromobilitet på lång sikt vara "utan alternativ", förutspådde han.


Allt färre tyskar vill köpa elbilar


Tyskarna verkar dock vara mindre optimistiska. Färre och färre människor i Tyskland kan tänka sig att köpa en elbil. År 2024 svarade endast 17 procent ja på frågan om en elbil skulle vara ett alternativ för dem. Detta utvärderades av den nuvarande mobilitetsmonitorn från Allensbach-institutet på uppdrag av den tyska akademin för vetenskap och teknik (acatech). 2021 var siffran 24 procent.Enligt Renate Köcher från Allensbach-institutet för Public Opinion Research: "I den långsiktiga trenden har e-mobilitet Vi har alltid varit i minoritet, men nu har vi nått en ny bottennivå.Läget i tysk ekonomi försämrades ytterligare, enligt senaste månadsmätningen från det tyska institutet ZEW.Orderingången till den tyska industrin föll oväntat i maj, ned med 1,6 procent jämfört med april. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en ökning för orderingången med 0,5 procent.

Orderingången har därmed sjunkit fem månader i rad och nedgången jämfört med maj 2023 är 8,6 procent.


Nedgången stärker den oväntat dystra bilden av Tysklands ekonomiska återhämtning.

Christer Käld

459 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page