" Net Zero-strategin har, åtminstone i västvärlden, blivit den politiska heliga graalen. Tillförlitligheten hos fossil energi offras för osäkra alternativa energiillusioner. Västvärlden är uppenbarligen beredd att riskera välstånd för detta" , säger Andy May.
Clintel har just gett ut en ny publikation, We Can Still Avoid the Net Zero Trap, av Kees de Lange och Guus Berkhout.
Jordens klimat kan inte fångas i klimatmodeller
Klimatmodeller – konstruerade av statliga organisationer – förutspår en klimatkatastrof orsakad av växthusgaser, främst CO2. Detta trots att vattenånga är den viktigaste växthusgasen. Den modellinspirerade berättelsen är att mänsklig CO2-Utsläpp utgör ett fundamentalt hot mot mänsklighetens överlevnad, därför måste alla fossila bränslen förbjudas.
Lyckligtvis stämmer inte denna undergångshistoria överens med fakta. Att fastställa orsak och verkan är det svåraste ämnet inom vetenskapen. När allt kommer omkring är korrelation något annat än kausalitet! Detta gäller i högsta grad hur vårt klimat beter sig. Jordens klimat är trots allt extremt komplext. Klimatprocesser äger rum i ett fyrdimensionellt rum: tre rumsliga koordinater och en tidskoordinat. Vi vet lite om det och det är därför jordens klimatbeteende är svårt att fånga i modeller.
Erfarenheten visar att klimatvetenskapen inte bör börja med komplexa modeller, utan med tillförlitliga observationer. Begränsningarna i nuvarande klimatmodeller, delvis på grund av många ogrundade antaganden och numeriska begränsningar, är sådana att de ännu inte riktigt efterliknar klimatsystemet, vilket innebär att de inte utgör en seriös grund för att forma klimatpolitiken. Framför allt är premissen att människans bidrag till CO2 produktion kan orsaka en framtida klimatkatastrof stöds inte av observationer.
Klimatförändringarna större nu än människan kan påverka
Det geologiska arkivet säger oss att det inte finns något samband, och därför inget orsakssamband, mellan CO2 och temperatur. Studier av iskärnor visar att uppvärmningen föregår en ökning av atmosfärisk CO2 innehåll. Den senaste tiden visar att temperaturens naturliga variationer är betydligt större än människans påverkan på den.
I kölvattnet av de opålitliga förutsägelserna från klimatmodeller har energiförsörjningen på global nivå blivit ett hett debattämne. På grund av klimatmodellernas tvivelaktiga slutsatser om CO:s roll har fossila bränslen fördömts. Net Zero-strategin har, åtminstone i västvärlden, blivit den politiska heliga graalen. Tillförlitligheten hos efterfrågestyrd fossil energi offras för utbudsdrivna alternativa energiillusioner. Västvärlden är uppenbarligen beredd att riskera välstånd för detta. Resten av världen tittar på med förvåning och ibland förtjusning.
Självförvållad energikris
I betänkandet argumenteras för en vidareutveckling av kärnenergin, med särskild uppmärksamhet på toriumreaktoralternativet och dess fördelar. På lång sikt är detta det enda rationella sättet att förse världen med energi på ett tillfredsställande sätt. Det finns därför ingen anledning att simma längre in i Net Zero-fällan. Vi kan fortfarande gå tillbaka.
Sammanfattningsvis finns det en klimatuppvärmning, men det finns ingen klimatkris. Tyvärr befinner vi oss i början av en självförvållad energikris. Det är mycket dåliga nyheter. Det krävs en snabb och dramatisk förändring av klimat- och energipolitiken, av alla västerländska regeringar.
Andy May
Fysiker
Färska uppgifter från TT/ nyhetsbyrå:
Tyskland planerar att skära ned och göra om sitt stöd till producenter av förnybar energi. Subventionerna bedöms i år kosta staten 20 miljarder euro.
Stödet är utformat så att producenter av vindkraft och solenergi garanteras ett visst minimipris. Det har fått statens kostnader att svälla när energipriserna varit låga.
Enligt den tyska regeringens budgetförslag så ska stödet inte betalas ut till mellanstora och stora projekt från januari nästa år om energipriserna är negativa. Tanken är att subventionerna ska tas bort helt när energimarknaden blivit tillräckligt flexibel och det finns tillräckligt med lagringskapacitet.
Tysklands klimatmål innebär bland annat att 80 procent av energiproduktionen ska utgöras av förnybar energi. Planerna på att redan till nästa år börja dra ned subventionerna kan skapa osäkerhet kring framtida investeringar, rapporterar Bloomberg.
Så här skriver civilingenjör Göran Värmby i en längre debattartikel i media:
Den gröna omställningen måste granskas
" Det händer allt märkligare saker i den så kallade gröna omställningen. Utsläpp av miljöfarliga ämnen tillåts, självklara kontrollmätningar saknas, forskning som kan peka ut problem för grön energi får inga pengar, enorma summor av skattepengar satsas utan någon kritisk granskning. Det enda som gäller är att rädda klimatet. "
Christer Käld
Комментарии