Lönsamheten är borta med vinden - även i Finland
- Christer Käld
- för 3 dagar sedan
- 2 min läsning
Så här skriver Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik i en krönika i tidningen Epoch Times.
Vindkraften går som helhet med kraftig förlust i Sverige. Situationen är snarlik i Storbritannien. Nu har Finland sällat sig till skaran av länder där vindkraften blöder ekonomiskt. Orsaken är överetablering som leder till låga priser när det blåser. Finlands motsvarighet till Svenska Kraftverk har dessutom stoppat flera anläggningar eftersom nätet inte klarar mer.

Branschen blöder
Vindkraften har byggts ut kraftigt i Finland de senaste åren och det har nu lett till rekord inom produktionen. På bara drygt två år installerades vindkraftverk som vid maximal produktion ger nästan dubbelt så mycket som den finska kärnkraften. Därmed borde väl allt vara frid och fröjd ... eller?
Mungiporna är allt annat än riktade uppåt i den finska vindkraftsindustrin. Branschen blöder och orsaken är den samma. Precis som i övriga Norden har vindkraften blivit sin egen kannibal. När det blåser produceras mer än behoven vilket leder till låga eller t.o.m. negativa priser.
Med hjälp av skattepengar mildrar man förlusten för annars olönsam vindkraft och minskar vinsten i lönsam annan elproduktion - eller rent av vänder vinst till förlust.
Inte bara ägarna av vindkraftverk har fått mindre plånbok. Även Fingrid, den finska motsvarigheten till Svenska Kraftnät, har fått ekonomiska utmaningar.
Rekord i låg produktion
Ett problem är att vindkraften till hög grad är koncentrerad till Österbottens kustland där det i dag finns produktion motsvarande nästan hela Finlands kärnkraft vid staka vindar och väldigt låg produktion vid stiltje. Det finska stamnätet är varken byggt för full kapacitet eller för kraftiga variationer i överföringen.
Detta har lett till att Fingrid har satt stopp för ytterligare vindkraft längs kusten till allra tidigast 2027 helt enkelt för att elnätet inte klarar att överföra denna el till övriga delar av landet.
Finland har den europeiska förstaplatsen i tävlingen om flest timmar med negativa priser.
Finland har också något av ett rekord i låg produktion från vindkraft. Kraftverken behöver lite el hela tiden för att hålla systemen varma, även då när det inte blåser eller för att långsamt baxa vingarna för att dessa inte skall deformeras av att stå stilla länge. Rekordet för i fjol är 23 megawatt vilket motsvarar elförbrukningen i en småstad.
Stabilitet saknas
Att uppnå stabilitet i nätet är alltså ett problem. Därför bygger nu Fingrid en enorm synkronkompensator på den finska västkusten. Detta är ett 83 ton tungt stålhjul vas enda uppgift kommer att vara att snurra runt med 3000 varv i minuten för att stabilisera elsystemet. Men det räcker inte. Den kommer bara att producera knappt 2 procent av den stabilitet som anses vara absolut minimum i det nordiska elsystemet. Kostnaden uppskattas till 50.000 miljoner € och läggs ut på alla elkunder. Högra elräkning alltså.
Intresset har svalnat - åtminstone tillfälligt
Allt detta har kraftigt kylt ner intresset för att ytterligare investera i vindkraft. En hel del byggs just nu med då handlar det om anläggningar där besluten togs för flera år sedan. Det senaste året har nästan inga beslut om ny byggnation tagits.
Det förefaller inte troligt att planer på ny vindkraftverk varken till land eller till havs blir verklighet. Problemen är åtminstone för tillfället för stora att överkomma.

Jan Blomgren professor och författare
Hur är det tänkt att det skulle kunna bli bra ekonomi för vindkraft? Då det inte blåser så har de inget att sälja. Då det blåser så konkurrerar de ut varandra så att elpriset blir negativt. Därutöver destabiliserar de elnätet med sin volatila elproduktion och sina asynkrona generatorer och kräver både backup elproduktion som kan slås på då de inte producerar och balanseringstjänster för att bibehålla stabiliteten i elsystemet. Dessutom kräver de ett ökat elnät i och med att anläggningarna ligger spridda som svampar i skogen. Undrar om det inte vore ett bra läge att lägga idealismen åt sidan och låta någon/några som verkligen förstår sig på ett lands elbehov bestämma hur man lägger upp det hela. Innan det går…