Var det ett sådant EU vi röstade för? Där krav och måsten haglar i direktiv efter direktiv. Nu hotar kommissionen med allvarliga följder om vi inte tar till oss den gröna energin. Våra företag blir i detta fall offer för en toppstyrning som bara kan ses i diktatoriskt styrda länder. Steget är inte långt till att följande direktiv berör oss alla; vad vi får äta, vilka produkter vi måste köpa, hur vi skall resa om vi överhuvudtaget ska resa, vad vi får och INTE får läsa, vilken energiform vi använder i hemmet ... listan kunde göras lång.
Det går för sakta
RED III-direktivet trädde i kraft den 20 november 2023 och direktivets föreskrifter ska vara implementerade i medlemsländernas företag senast den 21 maj 2025.
Enligt RED-direktivet (Renewable Energy Directive) ska varje EU-medlemsstat bland annat uppnå målet för användningen av förnybar energi på minst 42,5 procent till 2030.
Huvudmålet med det nya RED III -direktivet är att öka det allmänna målet för förnybar energi för hela EU från nuvarande 32 procent till 42,5 procent för 2030.
Rekommendationer har blivit till krav
Företagen MÅSTE uppnå målen
De exakta rapporterings- och övervakningskraven i RED III -direktivet är relaterade till skyldigheten för företag verksamma i EU att övervaka och rapportera om andelen förnybar energi och de åtgärder de vidtar för att uppnå direktivets mål.
Kraven är detaljerade och deras syfte är att säkerställa att medlemsländerna och de företag som verkar i dem följer uppsatta mål och åtaganden. Här är några viktiga delar av dessa krav:
Noggrann övervakning av andelen förnybar energi::
Företagen måste noga följa andelen förnybar energi av sin totala energiförbrukning.
Noggrann övervakning täcker olika sektorer, såsom elproduktion, värme och kyla samt transporter.
Uppgifterna ska vara tillförlitliga, jämförbara och regelbundet tillgängliga. Undersökning av användningen av förnybar energi i olika sektorer:
Företagen ska rapportera separat om användningen av förnybar energi inom olika sektorer, såsom industri, hushåll och transporter.
Särskilt uppmärksamhet ägnas åt att främja hållbara transporter och öka användningen av biobränslen. Rapportering om åtgärder och policyer:
Företagen ska presentera en detaljerad redogörelse för vilka åtgärder de vidtagit för att öka andelen förnybar energi.
Detta inkluderar information om incitament, investeringar och använda strategier. Miljökonsekvensbeskrivning:
Företagen ska redovisa miljökonsekvensbeskrivningen av förnybar energiproduktion, inklusive till exempel markanvändningsförändringar vid produktion av biobränslen.
Miljöeffekterna ska vara i enlighet med principerna för hållbar utveckling. Undersöker hållbarheten hos biobränslen:
Företagen ska presentera information om de åtgärder som vidtagits för att säkerställa hållbarheten för biobränslen.
Detta inkluderar att se till att produktionen av biobränsle följer hållbara metoder och inte leder till skadlig miljöpåverkan. Rapportering om uppnåendet av målen för andelen förnybar energi:
Företagen ska redovisa hur de avser att nå uppsatta mål för andelen förnybar energi och vilka åtgärder de avser vidta vid behov Regelbunden rapportering och övervakning:
Företag måste rapportera informationen regelbundet till kommissionen: rapporteringsfrekvensen är vanligtvis årlig, men den kan variera och vara mer frekvent i vissa situationer.
Kommissionen följer medlemsländernas framsteg och kan vid behov ge rekommendationer eller vidta andra åtgärder om medlemsländernas företag inte når uppsatta mål. Medlemsländernas samarbete och informationsutbyte:
Medlemsländerna förväntas samarbeta nära med varandra och dela bästa praxis och information för att främja användningen av förnybar energi.
Våga inte missa målet - det kan leda till åtal !!!
Kommissionen övervakar och utvärderar företagens agerande på grundval av regelbundet rapporterade uppgifter. Om företaget inte uppfyller de uppsatta målen eller andra krav i direktivet kan kommissionen utfärda rekommendationer och vid behov inleda rättsliga förfaranden, enligt direktivet.
Jag upprepar: Är det så här vi vill ha det i EU? I detta fall skall grön energi med våld bankas in i alla. Gud nåde den som vägrar eller inte når uppsatta mål. Strunt samma om detta genomförande blir en ekonomisk krasch av historiska mått. Strunt samma om det har någon som helst inverkan på klimatet här på Jorden. Strunt samma om det kommer att leda till total kaos med enorma konflikter. DET SPELAR INGEN ROLL !!! Någon har bestämt det och då gäller det bara att LYDA. När skall våra parlamentariker börja agera? Sådana här direktiv bäddar tyvärr för ett EU som knappast någon vill ha. Vi får bara hoppas på att nya vindar kommer att blåsa efter den 9 juni. Det går ju att riva upp det som blev fel. De var kloka i Norge som aldrig gav sig in i detta.
Christer Käld
Jag trodde inte att jag skulle uppskatta förekomsten av sådana som Orban och Bardella, som är emot den galopperande överstatligheten. Fö : Valet till parlamentet är ju ett skämt. Lågt valdeltagande, oklarhet om vad de olika politiska grupperna vill åstadkomma, överbetalda MEP etc. Har Sovjet vaknat upp och flyttat västerut i en tills vidare light-version?
Vafan har EU att göra m hur ett land el företag producerar en produkt el tjänst??
Inte ett skit!
EU bildades för underlätta 4 faktorer att hanteras mellan länderna:
varor
tjänster
kapital
personer
Allt annat ska EU skita i!
Det är INTE EU:s sak detaljreglera det som är utanför core business!
Det är så här man skapar ständig tillväxt i byråkratin, man närmar sig sakta den ofta nämnda byråkratin i Sovjet i storlek och fullständigt onödiga beslut med vidkommande uppföljning.
Men det är väl så det blir när det är byråkrater i toppen som styr de demokratiskt valda och som är de enda som får lägga fram lagförslag.
Nej det var inte detta toppstyrda på gränsen till diktatur EU vi gick med i, men som alla byråkratier utan demokratisk styrning så växer de ohämmat och måste alltid hitta nya fält för att motivera sitt verkande.
FNs mål är Global Governance, EU är försökskanin och går det inte att få igenom målet med lock och pock så återstår endast det som ibland kallats ”One World democracy”. 🙄
RED 111 ska ratificeras av respektive land, innan det kan bli verksamt. Samtidigt förväntas resp land fastställa mål för förnybar energi. Själv förväntar jag mig att organisationen Svenskt Näringsliv och motsvarande för finskt näringsliv agerar med avvisande av det refererade direktivet.
Det räcker med att konstatera, mot bakgtund av vederhäftig forskning, att naturgas & petroleum är förnybara för att detronisera direktivet till den nullitet det förtjänar. Se gärna tidigare diskussion på bloggen härom.