Vindkrafts-VD ser inga problem med vindkraft. Tror på lönsamhet på sikt trots negativa siffror. Alla borde ju stötta vindkraft. Den som i dag är emot vindkraft blir betraktad som klimatförnekare. Professor i kärnfysik Jan Blomgren har en annan syn än VD:n på Eolus Vind. Han menar att man måste se vindkraften som två olika delar.
De två olika affärssegmenten är de som äger vindkraftsbolagen och sedan driver dem och de som är med i initialskedet och ser till att parkerna blir byggda. De som äger det har lönsamhetsproblem och är beroende av stora subventioner medan de som bygger det går på kontrakt och avtal. Det gör att dessa mindre, ibland lokala bolag gott och väl kan göra business på sin verksamhet menar Blomgren. De hjälper till med alla tillstånd och upphandlingar av turbiner och transporter och har kontakt med markfolket. Det är också dessa som får ta stöten med motstånd från kommuner och invånarna där.
Blomgren menar att elkraften över lag kan bli lönsam men han ser stora problem med just vindkraften eftersom de är sina "egna kannibaler". De är helt beroende av vinden. Finns den eller inte och hur mycket/lite blåser det. Därför kommer priset att variera vilket inte marknaden vill ha. Som läget är nu produceras minst när behovet ofta är som störst och då är också priset som högst.
Enligt Blomgren kunde marknaden inom vindkraft räddas om det kommer in några riktigt stora elanvändare fort som ser till att priset inte kan komma ner på minusnivå. Andra alternativ är att några existerande vindkraftsbolag går i konkurs och det blir mindre fart på byggandet. Det måste hela tiden vara en balans i behov och tillgänglighet. Blomgren menar att Sandströms studie visar på enorma förlustsiffror och han känner inte till någon annan bransch som ens i närheten kommer upp till såna katastrofala resultat.
Fortum medger att branschen går med förlust men säger att man måste se långsiktigt. På längre sikt kommer det att gå på plus säger man. Men Blomgren har svårt att förstå det. Enligt hans beräkningar kommer varje vindpark att gå på förlust de första 25 åren. Efter det kan de börja ge lite vinst men hur länge efter 25-års ålder kan de överhuvudtaget vara i drift? Ålderdomen för dessa har då redan börjat.
Lyssna gärna till videon ( 24 min ) där Jan Blomgren blir intervjuad :
Det som Sandström och Steinbeck har gjort (här) borde ju ha gjorts av statens revisionsverk eller finansdepartementet och de som planerar denna omfattande vindkraftsutveckling. De borde ju vara väl medvetna om riskerna i branschen och ta i beaktande de enorma negativa siffror som branschen lider av i dag och som bara ökar. De om några borde se till helheten och avverka kommande kriser och bubblor. Nu verkar det inte så. Man får en bild av att någonting sopas under mattan och bör inte informeras allmänheten. Nu har detta lagts på bordet men kommer det att få någon inverkan? Knappast. Den gröna vinden har uppnått stormstyrka och då brukar träden börja falla .. åtminstone uppe i Österbottens skogar.
Christer Käld
Är lite fundersam om just vindkraft och dess ekonomi. Alla som propagerar för vindkraft anser att den är så billig. Varför driver då inte Nederländerna sina vattenpumpar längre med vindkraft? Det jag pratar om är alla dessa vattenkanaler som kontinuerligt måste tömmas och som ersattes av elektriska pumpar. Nederländerna kan spara enorma mängder pengar på att åter ta i bruk de vindverk som återfinns längs alla kanaler.
Samma skäl som används för att inte använda dessa vindmöllor kan givetvis användas till den elproduktion som sker med just vindkraft.
Blomgren, Sandström & Steinbeck är välrenommerade och kloka personer. Vindkraft har enligt min bedömning noll i samhällsekonomiskt värde. Skälet är att den kräver bl.a. frekvensreglerande kraft från andra källor, som i princip måste vara lika stor som vindkraftens kapacitetstal i varje sekund. Samhällsekonomiskt är det därför billigare på såväl kort som lång sikt att i sin helhet låta behovet av ökad elproduktion komma från nyinvesteringar i kraftslag, som är självreglerbara. Blomberg förespråkar kärnkraftverk med tunga turbiner, inte bara för att han själv är kärnkraftsspecialist. Han anger också att snabbast utbyggnad sker genom gaskraftverk och gasturbiner. Sådana kostar minst investerings- och miljömässigt. Dessutom är råvaran naturgas förnybar. Sverige besitter häri tekniskt-fysiskt komparativa fördelar. Norge har gott om gasreserver för leverans.
Ett…