top of page
Skribentens bildChrister Käld

Vad kan ligga bakom klimatförändringarna? ::: Del 2 - "En ny mini-istid har börjat", varnar astrofysiker... På grund av minskad solaktivitet


Även om det inte ser ut så just nu på grund av alla rapporter om "rekordtemperaturer", är jorden på väg mot en ny "liten istid", enligt en känd astrofysiker. Det beror på förändrad solaktivitet, förklarar hon. Bara outbildade människor vill MINSKA koldioxidhalten i atmosfären. Men på grund av utvecklingen i vårt solsystem är en global uppvärmning på flera + grader Celsius möjlig på längre sikt fram till år 2600. På kortare sikt blir det dock kallt säger denne solforskare.




På grund av förändrad solaktivitet är jorden på väg in i en ny liten istid, enligt astrofysikern och professorn Valentina Zharkova, Newcastle, Storbritannien.

"Det finns inget vi kan göra åt det."


Detta säger Zharkova i en online-rapport.




Atmosfären behöver mera koldioxid för att fungera optimalt


Det beror på den förändrade solaktiviteten, förklarar hon. Det är mycket oansvarigt att koncentrera all fokus på koldioxiden och totalt bortse från solens inverkan, menar hon.

Eftersom medierna är fulla av rapporter om rekordtemperaturer har de förhöjda värdena sannolikt mycket att göra med s.k. värmeöar, att termometrar i allt högre grad placeras i värmeabsorberande områden i städer. Dessutom väljs polerna där nedkylningen redan börjat ofta bort i mätningarna och därför ger dessa missvisande resultat. Den senaste tidens uppvärmning har mycket lite att göra med koldioxid, menar Zharkova.


"CO2 är inte vår fiende utan vår livsnerv",


säger professorn, som är född och utbildad i Ukraina.


Vi har faktiskt en CO2-brist i världen, och den är tre till fyra gånger lägre än vad växterna skulle vilja, säger Zharkova. Under de senaste 140 miljoner åren har CO2-halten i atmosfären legat på rekordlåga nivåer.

För 140 miljoner år sedan uppskattade man den till 2 500 ppm, eller ungefär sex gånger högre. Och det betydde också en grönare värld med större biologisk mångfald, enligt professorn".


"Vi behöver inte ta bort CO2 eftersom vi faktiskt skulle behöva mer av det. Det är mat för växter att producera syre åt oss. De som säger att CO2 är dåligt har inte satt sig in i ämnet. Att bygga processer som tar bort CO2 från atmosfären går emot all grundläggande klimatvetenskap", säger hon vidare.


"Jag känner bara sympati för de människor som har investerat i olika solsystem".


" Under Maunder Minimum fanns det år då det inte fanns någon sommar alls – det var en kort vår, sedan höst, sedan vinter igen, och vi kommer högst troligen att uppleva den situationen snart igen.

Och om det är snö på dina solpaneler eller om himlen är molnig är de värdelösa, "


"Vad vi än gör här på jorden kan vi inte ändra solens och de stora planeternas bana. Planeter som Jupiter, Saturnus, Neptunus och Uranus har stor inverkan på oss", förklarar hon. "Det finns absolut inget vi kan göra åt det."



Vi går nu in i en 30 årig "mini istid"


Med hjälp av tidigare forskning uppskattar Zharkova att jordens medeltemperatur kommer att sjunka med en grad Celsius under de kommande 30 åren, inte stiga, vilket FN:s klimatpanel IPCC varnar för. Hon förklarar också att sådana plötsliga förändringar beror på solaktivitetens cykler. När solen är mindre aktiv leder dess minskande magnetfält till en minskning av strålningsintensiteten. När allt kommer omkring innebär mindre solstrålning oundvikligen mindre värme. Enligt Zharkova sker en sådan förändring vart 350-400:e år (Great Solar Cycle eller GSC), och hon berättar att vi 2020 gick in i ett av de stora solminima (GSM) som separerar GSC:erna. Denna GSM kommer att fortsätta fram till 2053, varefter solaktiviteten återgår till det normala i cykel 28.




Kallt inom kort men varmare igen efter det


Den förväntade köldknäppen är dock mycket kortare jämfört med den betydligt längre uppvärmningen sen. Detta beror på att jorden närmar sig solen som ett resultat av gravitationskrafterna från vår centrala stjärna och planeterna. Enligt henne varar denna solcykel mellan 2 100-2 300 och kallas för Hallstattcykeln. Vi kommer igen att se en period med låg solaktivitet eller GSM (2375-2415) då det kommer att bli kallare igen, kan räcka i 100 år. Efter det förväntar man sig en stadig uppvärmning av det globala klimatet under de kommande fem århundradena.




Baserat på sina beräkningar uppskattar professorn den förväntade temperaturökningen till cirka 3,5 grader Celsius fram till år 2600. Och detta på grund av solen och inte på grund av koldioxiden i atmosfären.


Mera om solens och planeternas påverkan på klimatet här på jorden togs upp i serien om solen:



Christer Käld



880 visningar3 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

3 Kommentare

Mit 0 von 5 Sternen bewertet.
Noch keine Ratings

Rating hinzufügen
rune.e.lundgren
08. Mai

VI upplever nu den 10de värmetoppen under Holocen och det är den kallaste. Dvs trenden är mot en ny nedisning. Att det därför skulle bli ännu varmare än nu under de kommande århundradenas värmetoppar har jag därför svårt att förstå. Men jag är ju ingen vetenskapsman heller!

Gefällt mir

Ingemar Skarpås
Ingemar Skarpås
07. Mai
Mit 5 von 5 Sternen bewertet.

Tilläggas kan att den nuvarnade begynta solminimum redan räknades fram av engelske forskaren John ("Jack") Allen Eddy publiserad redan 1976, och kallas därför även Eddy Minimum.

Gefällt mir

annochjan
06. Mai

Mycket intressant!

Norska klimarealisternes ”valspråk” är ”Det är solen som styr klimatet” och ingen säger ingen,har någonsin visat att det är koldioxiden som sitter på styrknappen för klimatet och klimatförändringarna. Men, vi får nog inte glömma vad de stora havsströmmarna kan bidra med när det gäller ”fossil” solvärme.

Och molnen, snart nog kommer det förhoppningsvis intressanta rapporter från co2.coalition.com med nobelpristagaren Clauser m.fl.

Ja, science is NOT settled oavsett hur engagerat våra arma politiker fäktar med sin tro på vad klimatkyrkan förkunnar.

Det katastrofala är bara att de sitter på makten över utvecklingen av vår energiförsörjning.

Tack Christer!


Bearbeitet
Gefällt mir
bottom of page